Afroamerikai zsidó férfi lehet Biden jelöltje a CIA élére

Darrell Blocker lehet az első afroamerikai a titkosszolgálat élén. Korábban már 28 évet dolgozott ott, és külföldön is sok tapasztalatot gyűjtött- írja a The Jerusalem Post.

Darrell Blocker 1989-ben csatlakozott a CIA-hez, előtte elemzőként dolgozott a légierőnél négy évig. A titkosszolgálathoz készült felvételi esszéjét az akkor zajló palesztin felkelésről írta. Később tíz országban teljesített szolgálatot – köztük Szenegálban és Ugandában – és a CIA afrikai részlegét vezette.

Szenegáli tartózkodása alatt izraeli zászlót tűzött ki a házában, Ugandában pedig énekesként vált ismertté. Egyszer még Kenyában is felismerték őt – nem titkosügynökként, hanem a kórusból.

„Végig a külügyminisztérium kiküldetésében voltam ott, titokban. Nem volt rajtam zenekaros logó” – mondta Blocker.

A CIA-nál töltött 28 éve során Blocker megbízható stratégiát dolgozott ki a titkosügynökök toborzására. „Mindig azt az embert keresem, aki úgy érzi, nem hallgatják meg, nem tudna beilleszkedni” – mondta év elején egy rendezvényen. Bizonyos szempontból saját magáról is beszélhetett: Blocker, aki „suttogó kémként” vált ismertté a CIA-nál, Joe Biden egyik jelöltje a titkosszolgálat élére – írja a The Jerusalem Post.

Darrell édesapja a fiú 11 éves koráig a légierőnél szolgált, a család élt Japánban, Olaszországban és Texasban is, mielőtt visszatértek volna otthonukba, Georgiába. 1975-ben, amikor az integráció még akadozott volt a déli államokban, Blocker volt az egyetlen kisfiú a közösségben, aki fehér és fekete gyerekekkel is jól kijött a játszótéren. „Mindig én voltam a középső ember, a barátságok közvetítője. Két világ között éreztem magam” – emlékezett vissza Blocker. Ami a vallást illeti, elmondta: hívő szüleitől sok kérdésre nem kapott választ a vallással kapcsolatban. „A szüleim és a papok nem tudtak kimerítő választ adni a kérdéseimre, csak annyit mondtak, hogy hinnem kell. Én pedig úgy éreztem, a hitnél egy kicsit többre lesz szükségem” – mondta.

Optimistán várja a hatalomváltást a washingtoni főrabbi

A washingtoni chábád rabbit, akinek zsinagógájába Jared Kushner és Ivanka Trump is jár nem a hatalomváltás, hanem a közel-keleti béketárgyalások aggasztják

A Georgiai Egyetemen kezdett ismerkedni a zsidó vallással, és elmondta: ott ismét két világ között érezte magát. A zsidó közösség viszont nyitott volt kíváncsiságára.

„Ez vonzott a judaizmushoz: egyetlen rabbi sem volt, aki arra ösztökélt volna, hogy ne tegyek fel több kérdést”

– mondta Blocker. A Tórában olvasottak szintén szimpatikusak voltak neki. „Nagyszerű történetek, karakterek: minden megvan bennük, ami azzá tesz minket, amik vagyunk” – mondta.

„A judaizmus szépsége, hogy egyetlen mondatot akár egy hétig is tanulmányozhatsz. Nem tudsz betelni vele”

– tette hozzá.

Hivatalosan csak jóval később tért meg: 2015 elején beiratkozott egy tanfolyamra az Amerikai Zsidó Egyetem Los Angeles-i székhelyén, végül 2017-ben vette fel a vallást. Éppen azelőtt tért meg, hogy befejezte karrierjét a CIA-nél – legalábbis egy időre. Egyelőre viszont nem kommentálta az arról szóló híreket, hogy ő lehet a titkosszolgálat következő vezetője.

Mit várhatnak a zsidók és Izrael az új amerikai külügyminisztertől?

A Times of Israel cikke szerint Blinken egy holokauszt-túlélő mostohafia, akinek otthoni történetei alakították világnézetét, majd politikai döntéseit, többek között a Közel-Keletet érintő kérdésekben.