Optimistán várja a hatalomváltást a washingtoni főrabbi

Levi Shemtovnak egyszer még italt is töltött Joe Biden. Ivanka Trump és Jared Kushner is jár hozzá, azonban nem a hatalomváltás, hanem a közel-keleti béketárgyalások aggasztják – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Levi Shemtov rabbi már évtizedek óta vezeti a városi Chábád központot, ezalatt pedig több elnökváltást is megélt már. A Jewish Telegraphic Agencynek arról beszélt: magabiztosan várja, hogy továbbra is lelki megnyugvást kínáljon a politikai paletta mindkét oldalán állóknak.

„Egy politikai színtéren vagyok rabbi, nem pedig politikus vagyok a vallási színtéren. A kettő között van különbség”

– mondta Levi Shemtov.

Jóban van Ivanka Trumppal, de nem fél a kormányváltástól

Levi gyerekkorát végigkísérték édesapja, Abraham Shemtov tárgyalásai a washingtoni elittel. Édesapja alapította meg azt a hagyományt, hogy a Fehér Ház előtt is meggyújtsák a menórát, még Jimmy Carter elnöksége alatt, 1979-ben.

Levi 1992-ben vette át a zsinagóga irányítását, azóta állandó résztvevője a washingtoni városi hétköznapoknak. Éppen egy olyan évben vette át a vezetést, amikor egy republikánus elnököt első ciklusa végén legyőzött egy demokrata jelölt. 28 évvel később hasonló történt – azzal a különbséggel, hogy ezúttal a leköszönő republikánus elnök családtagjai is Shemtov zsinagógájába járnak.

Washington sok fiatal, ambiciózus zsidó otthona, akik karrierlehetőséget látnak a politikában, és körükben népszerű a Shemtov vezette zsinagóga. Viszont nem csak fiatalok látogatják a szent helyet:

Ivanka Trump és Jared Kushner is rendszeresen vesznek részt a szertartásokon. Shemtov ennek ellenére nem tart a kormányváltástól, sőt, szeretne kimaradni a politikai csatározásból.

Hangsúlyozta: ő nem politikus, de lobbizott néhány, a Chábádnak fontos napirendi pontért, például a börtönreformért. Úgy látja, Biden is szeretettel viszonyul a zsidókhoz, jó viszonyra számít a Biden-adminisztrációval. A Jewish Telegraphic Agencynek azt is felidézte, amikor még alelnökként 2011-ben itallal kínálta Biden. „Én ír vagyok, és a vendégem vagy, meg kell kínálnom egy itallal. Mit kérsz?” – tette fel a kérdést a rabbinak Biden.

Ivanka Trumpról is van egy különös története.

„Egy idős nő besétált a zsinagógába, és senki nem adta át a helyét, pedig minden ülés foglalt volt. Ivanka azonnal felállt, leültette az idős asszonyt a helyére, és nem ült le más helyre, hiába ajánlották fel neki mások. Végigállta a szertartást, pedig nem voltak kamerák, és a sajtó sem vett részt, csak 150 zsidó nő volt ott.”

Országok és pártok között is képes az egyensúlyra

A zsinagóga vezetője hasonlóan könnyen teremt kapcsolatot a közeli arab nagykövetekkel is. Shemtovnak szerepe volt az Izrael, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek között szeptemberben megkötött háromoldalú megállapodásban is. A rabbi már évek óta békítő szerepet tölt be zsidó szervezetek vezetői és arab nemzetek között, amiknek a nagykövetségei közel fekszenek a washingtoni zsinagógához.

Bár a rabbi rendszeres résztvevője a politikai kongresszusoknak, elutasította a felkéréseket, hogy nyitóbeszédet tartson, mert akkor nem tudná megtenni ezt a másik párt rendezvényein.

„Ha egy eseményünkre meghívunk egy magas rangú politikust az egyik oldalról, akkor meg kell hívnunk a másik oldalról is egyet, vagy ki kell egyensúlyoznunk egy másik eseményen”

– mondta a zsinagóga vezetője.

„Ha felkérnek, hogy részt vegyek egy pártrendezvényen, csak akkor megyek el, ha ez nem gátolja, hogy elmenjek a másik párt rendezvényére is” – teszi hozzá.

„Tökéletesen egyensúlyozik a demokraták és a republikánusok között. Ugyanolyan szívesen látta Obama és Trump is a Fehér Házban” – mondta róla William Daroff, a főbb amerikai zsidó szervezetek konferenciájának elnöke.

A Trump-Kushner páros mellett Mark Penn, a Clinton-korszak egyik közvélemény-kutatója is hozzá jár, aki az elmúlt években nyíltan szimpatizált Trumppal. Bill Knapp, a hivatalba lépő Biden-adminisztráció egyik tanácsadója pedig évek óta jár hozzá, sőt, a családjaik már évtizedek óta ismerik egymást.

Shemtov általánosságban beszélt arról, mi történik egy ilyen találkozón:

„A Pirké Ávotot tanulmányozzuk, az Atyák Fejezeteit, ami erkölcsi iránymutatást ad. Olyan témákat érintünk, mint a politikai hatalom, hogy ez mennyire múlandó tud lenni, és, hogy mennyire oda kell figyelni a szövetségeseinkre. Idővel azt láthatjuk, hogy az ősellenségek barátokká válhatnak, és fordítva is megtörténhet.

Minden egyes alkalom, amikor láthatom, hogy különböző meggyőződésű emberek képesek értékelni egymás nézőpontját, egy szent pillanat a politikai küzdőtéren”

– mondta Shemtov. „Az alázatról, mások meghallgatásáról, és arról beszélünk, mi a helyes és a helytelen” – egészítette ki Knapp. „Ezek a leckék nem elcsépeltek, nagyon jelentősek” – tette hozzá.

A járványügyi intézkedések miatt nem aggódik a zsinagóga vezetője. „Két mondattal reagáltam az aggályokra. Először is, mindenkit szeretettel látunk itt, kivéve azokat, akik azt mondják, hogy nem mindenki való ide. Másodszor, ez nem az én zsinagógám, vagy más emberé, hanem Istené, ez nekem egy kiváltság, hogy vezethetem. Bárki, aki szeretne ide jönni imádkozni, tegye meg!” – mondta.

Az egyetlen dolog, ami Shemtovot aggasztja, az a Kushner által létrehozott Abraham-megállapodások sorsa. A háromoldalú megállapodás egyre közelebb viszi az Egyesült Államokat ahhoz, hogy az izraeli-palesztin békekötés nélkül is békét kössön az arab országokkal, azonban Biden várhatóan előtérbe fogja helyezni az izraeli-palesztin viszonyt külpolitikája részeként.