Szabad-e bármi szépet mondani a zsidó tanácsról?

Kritikusok szerint a könyv tele van történelmi pontatlansággal. A történet egyik valódi szereplőjének lánya is követeli a könyv újranyomtatását – írja a JTA.

Alig egy hét telt el Az Óvoda című holland regény kiadása óta, máris viták kereszttüzébe került a történelmi hitelessége. A regény egyfajta megemlékezésként készült, és Hollandia legnagyobb mentőakciójáról szól, ami a holokauszt alatt történt.

Kritikusok szerint a Az Óvoda, aminek borítóján az „igaz történet alapján” felirat szerepel, tucatnyi történelmi pontatlanságot is tartalmaz.

A legszembetűnőbb, hogy a Zsidó Tanácsot, amit a valóságban a nácik hoztak létre a holland zsidókkal szemben, a regény egy olyan szervezetként írja le, aminek a célja, hogy „együtt erősítsék a zsidókat”.

Esther Gobel a holland Nemzeti Holokauszt Múzeum munkatársa, több ismeretterjesztő könyv szerzője szörnyűnek nevezte ezt a hibát, és ő is megerősítette, hogy a Zsidó Tanács nevű szervezetet a nácik hozták létre, éppen azért, hogy zsidóellenes intézkedéseket hajtsanak végre. Gobel arra figyelmeztetett: az egyre szélesebb körű holokauszttagadás és antiszemitizmus korában csak a megfelelő történelmi kontextusban és pontossággal érdemes beszélni az érzékeny témáról.

A könyv szerzőjét, Elle van Rijnt mélységesen megsértette a kritika, és igazságtalannak tartja azt. Van Rijn szerint ő több emberrel is megosztotta korábban a könyv kéziratát, akik akkor rábólintottak, most viszont kritizálják. A Hollands Diep, van Rijn kiadója teljes támogatásáról biztosította a szerzőt, a cég szóvivője pedig elmondta, a könyv regényként került a polcokra.

„Bárki bármilyen témáról szabadon írhat regényt” – mondta Elco Lenstra, a kiadó szóvivője.

„Egyre több könyv jelenik meg Auschwitz története alapján, aminek nem megfelelő a történelmi háttere” – mondta Pawel Sawicki, az auschwitzi emlékhely sajtósa az Irish Timesnak. „Ha a könyvet úgy hirdetik, hogy igaz történet alapján íródott, sok olvasó azt gondolhatja, hogy a valóságban pontosan a könyvben leírtak szerint történtek az események, pedig sok esetben nem” – tette hozzá.

Az Óvoda a Johan van Hulst vezette amszterdami zsidó mentőakcióról szól. A nácik által megszállt Amszterdamban a németek külön óvodát nyitottak a zsidó gyerekeknek, a szüleiket pedig börtönbe zárták. 1942-ben van Hulst vezetésével a hollandiai zsidók kidolgoztak egy tervet, hogyan szöktessék meg az óvodából a gyerekeket vidékre, biztonságos környezetbe. Ez messze a zsidók legnagyobb mentőakciója volt Hollandiában – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A könyvben szó esik egy zsidó esküvőről is, amit egy olyan áruházban tartottak, ahová a valóságban nem volt szabad belépniük abban az időszakban. A könyv szerint Henriette Pimentel, az óvoda igazgatója leszbikus, pedig ezt semmilyen forrás nem támasztja alá. A mentőakcióban valóban részt vevő Sieny Cohen lánya is ellenérzését fejezte ki a könyvvel kapcsolatban, és követelte, hogy nyomtassák újra a könyvet, az édesanyja szerepeltetése nélkül.

„Ez a könyv tévesen ábrázolja a családomat. Az apámat valami faragatlan rotterdami fickónak nevezik, a nagymamámat pedig úgy írják le, mint aki közömbösen áll a deportálásokhoz. Ez mélyen felkavaró”

– mondta Greta Cune a JTA-nek.

A „jó hollandok” legendája

Manfred Gerstenfeld izraeli kutató szerint a második világháborús holland nemzeti önkép hazugságra és a tények tagadására épül.

Címlapkép: Fortepan, 83673.