Özönlenek Dubajba az izraeli turisták

A biztonsági figyelmeztetések ellenére továbbra is özönlenek az izraeli turisták Dubajba, ezért a Flydubainak újabb, naponta közlekedő járatot kellett indítania Tel-Aviv és Dubaj között – írja a Jerusalem Post.

A koronavírus-járvány mellett azonban terrorfenyegetés is nehezíti a turisták életét. Mint azt lapunk is megírta, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács múlt heti közleményében arra figyelmeztetett, hogy Irán izraelieket támadhat meg az Öböl túlpartján. A figyelmeztetést a Mohszan Farizade iráni atomtudós elleni merénylet után adták ki, aminek elkövetésével Irán Izraelt vádolja, bár senki nem vállalt érte felelősséget.

„Folyamatosan kapunk hasonló figyelmeztetéseket. Hogy őszinte legyek, az izraeliekre a koronavírus-járvány nagyobb fenyegetést jelent, mint Irán. Engem is a járványról kérdeznek az emberek, amikor utazom, nem Iránról”

– mondta Nir Tsuk, a New York Egyetem professzora. Az Egyesült Arab Emírségekben sok térfigyelő kamera működik, és a bűnözési statisztikái is a legkedvezőbbek közé tartoznak világviszonylatban.

Yaniv Stainberg, az izraeli Privilege Tourism vezetője is azt mondja, a koronavírus-járvány van a legnagyobb hatással az izraeliek utazási kedvére, de mivel Dubajba vízummentesen utazhatnak, ezért akár az utolsó pillanatban is egyszerű megszervezni az utat.

„Néhányan annyira kétségbeesetten szeretnének utazni, hogy még hitelt is képesek felvenni érte” – mondta Stainberg, aki a hosszú ideig tartó bezártsággal magyarázta a jelenséget.

Dubai belvárosában el sem lehet kerülni az izraelieket, annyian vannak. Az elmúlt héten is több ezren érkeztek, az előrejelzések szerint pedig decemberben akár 15 ezren is utazhatnak a városba.

„Minden biztonságosnak tűnik. Mikor legutóbb erre jártam, két hétig sétálgattam kipában. Itt olyan biztonságérzetem van, mint amilyen még Európában sincs. Még az Iránból érkező fenyegetés ellenére is elmondhatom, hogy úgy érzem, Izraelen kívül a világ egyik legbiztonságosabb helyén vagyok”

– mondta a Dubajba látogató Charles Askenázi a The Jerusalem Postnak.

Az Egyesült Arab Emírségek – a Seychelle-szigetek és Ruanda mellett – a három olyan ország egyike, ahova az izraeliek karanténkötelezettség nélkül utazhatnak.

Eközben hétfő reggel ellentmondásos hírek érkeztek arról, beengedik-e a további izraeli turistákat Dubajba. A Times of Israel szerint több repülő izraeli turistáit is feltartóztatták a határon, mondván: izraeli útlevéllel nem léphetnek be.

Más hírek szerint, melyeket szintúgy idézett az izraeli lap, a turisták gond nélkül bejutnak az arab országba.

Hivatalosan is kinevezték az első Chábád-küldöttet az Egyesült Arab Emírségekben

Levi Duchman rabbit, aki már hat éve tevékenykedik az Egyesült Arab Emírségekben, hivatalosan is kinevezték az Emírségek chábád-küldöttjének.