Hivatalosan is kinevezték az első Chábád-küldöttet az Egyesült Arab Emírségekben

Levi Duchman rabbit, aki már hat éve tevékenykedik az Egyesült Arab Emírségekben, hivatalosan is kinevezték az Emírségek chábád-küldöttjének – számol be a The Yeshiva World News.

„Hála Istennek, a zsidó élet itt, az Egyesült Arab Emírségekben is tudott virágozni, akár egy sivatagi rózsa” – mondta a bejelentést követően Duchman rabbi. „Az emberek egymás mellett élése és valódi tisztelete itt jól működik, de sajnos túl egyedi. Az is egyértelmű, hogy ez nem lenne az Egyesült Arab Emírségek vezetőjének, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan sejknek támogatása és jövőképe nélkül, melyből az egész világ tanulhat. „

Chábád mozgalom először 2008-ban került kapcsolatba az Egyesült Arab Emírségekkel, amikor az Egyesült Arab Emírségekbe utazó New York-i üzletemberek megkeresték Jehuda Krinsky rabbit – a Chábád oktatási ágának, a Merkos L’Inyonei Chinuchnak alelnökét -, és felkérték, hogy kezdeményezze a zsidó ismeretterjesztést a muszlim országban élő zsidók számára. A Chabad jeshiva bóherek (fiatal rabbinikus akadémián tanuló diákok) egy csoportja 2010-ben Dubaiba utazott és segített az ottani zsidóknak az őszi nagyünnepek imáit levezetni. Ez volt az első alkalom az ilyen ünnepek megtartására az arab országban. Azóta minden évben érkeznek fiatalok hasonló céllal a chábád kezdeményezésére.

Duchman rabbi először 2015 telén látogatott el az Emirátusokba, és néhány hónappal később vissza is tért, hogy vezesse a közösségi széder estét pészách ünnepén Abu Dzabiban. Még abban az évben véglegesen az Egyesült Arab Emírségekbe költözött, és a mai napig ő az egyetlen életvitel szerűen ott élő rabbi.

„Eddigre már számos zsidó család volt itt, de zsidó oktatás egyáltalán nem volt” – mondta Duchman.

Amint letelepedett, az öt nyelven, köztük arabul és franciául is folyékonyan beszélő Duchman rabbi, Talmud Tórát nyitott a helyi zsidó gyermekek számára. Az első évben csak négy gyermeket írattak be az iskolába, de ma már 40 gyermek látogatja azt.

Dubajban, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb és leggazdagabb, 3,3 millió lakosú városában most két aktív zsinagóga is van. Az egyiket Ross Kriel és a New York-i székhelyű Jehuda Sarna rabbi vezetik, a másikat pedig mintegy 20 kilométerre Duchman rabbi és a zsinagóga elnöke, Solly Wolf vezetik. Ez utóbbiban naponta háromszor is van közösségi ima.

Levi Duchman rabbi és Solly Wolf az Egyesült Államokban is jártak nemrég, hogy részt vegyenek az Izrael – Egyesült Arab Emírségek békeszerződés aláírásában.

Nemrég, szukot ünnepén Duchman rabbi a történelemben először felállította az Egyesült Arab Emírségek első nyilvános szukáját Dubai szívében, a Burj Khalifa előtt, ahol nemsokára megnyílik az Emírségek első kóser étterme is Duchman rabbi rituális felügyelete alatt.

Duchman rabbi az Abu Dzabiban élő zsidó közösséget is segíti, ahol nemrég nyitották az első kis zsinagógát, idén már az őszi ünnepek alatt is volt közösségi ima.

„Különleges kötelék van Duchman rabbi és az Egyesült Arab Emírségek zsidói között” – mondta Kotlarsky rabbi. „A hat évvel ezelőtti első látogatása óta sok helyi lakossal beszéltünk, akik Duchman rabbi ott maradását kérik.”

Duchman emellett az iszlám államokban működő rabbik szövetségének is alelnöke.a szövetség olyan országokban fejti ki tevékenységét, mint például Törökország, Kirgizisztán és Uganda.

Duchman tavaly meglátogatta a kuvaiti kis zsidó közösséget és az ott állomásozó amerikai hadsereg zsidó katonát, majd Ománba és Bahreinbe repült, hogy segítse az ott élő maroknyi zsidót.

„Az autentikus zsidó élet és tanulás rohamos növekedése az Egyesült Arab Emírségekben valóban Ésaiás próféta által jövendölteket idézi, amikor majd „az egyik nemzet nem emel kardot a másik ellen és nem ismernek többé háborút” – mondta Duchman, hozzátéve, hogy „nagyon különleges időket élünk.”