Izrael esetleges iráni támadások veszélyére figyelmeztette állampolgárait

Egy izraeli tudós elmondta, hogy az izraeli titkosszolgálat arra figyelmeztette, hogy ne sétáljon a megszokott útvonalakon és ne nyisson ki csomagküldeményeket. 

Esetleges iráni támadások kockázata miatt Izrael csütörtökön óvatosságra intette a külföldön tartózkodó állampolgárait, illetve arra, hogy lehetőleg ne utazzanak egyes, ebből a szempontból különösen veszélyes országokba.

Az izraeli kormány az iráni fenyegetés felerősödéséről számolt be, miután az iszlám köztársaság megtorlást helyezett kilátásba egy atomtudósának előző heti meggyilkolását követően, amivel Teherán Jeruzsálemet vádolja.

„A közelmúltbeli fenyegetések tükrében attól tartunk, hogy Irán megpróbál izraeli célpontokat támadni” – figyelmeztetett a külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a perzsa állam elsősorban a közelében fekvő országokban tervezhet akciókat, például Azerbajdzsánban, Bahreinben, illetve az Egyesült Arab Emírségekben, Irakban, Georgiában és Törökországban.

Kiemelt célpontok lehetnek az izraeli tudósok, akik közül a negevi Simon Peresz Nukleáris Kutatóközpont korábbi vezető kutatója beszámolt arról, hogy figyelmeztették őt, hogy megfigyelés alatt állhat. A tudóst a titkosszolgálat világosította fel, hogy internetes tevékenységére kiemelt figyelem irányulhat – számolt be a Jerusalem Post. 

A tudósok Izraelen belül is célpontok, ezért a beszámoló szerint figyelmeztetést kaptak, hogy figyeljenek mit osztanak meg a közösségi oldalakon, ne sétáljanak ugyanazon az útvonalon, figyeljenek minden furcsa vagy szokatlan eseményre, és ne nyissanak ki nem várt csomagokat.

Izrael a fenyegetések hatására megerősítette az északi határainak védelmét.

Borítókép: MTI/EPA

Egy iráni atomtudós nem is annyira titkos élete

A NAÜ szerint a pénteken likvidált iráni atomtudós volt az irányítója a nukleáris robbanófejekkel és urándúsítással kapcsolatos titkos iráni tevékenységeknek.