Folyamatos támadások érik a kisinyovi zsidó temetőt

A legutóbbi, zsidó sírokat ért rongálás után Moldova főrabbija arról beszélt a Balkan Insight számára, hogy a hatóságoknak jobban kellene megvédeniuk a kicsi helyi zsidó közösséget.

Mint arról lapunk is beszámolt, október végén vandálok gyalázták meg a kisinyovi zsidó temető sírjait.

Shimshon Daniel Izakson főrabbi szerint legalább három alkalommal ment be a temetőbe közel tíz ember, és eltörtek negyven sírt, horogkereszteket, sátánista jeleket „és egyéb hülyeségeket” firkáltak fel.

A kisinyovi zsidó temető negyvenezer sírnak ad otthont.

A város 1903-ban vált hírhedtté, amikor 49 zsidót öltek meg egy vérvád alapján indult pogromban. Két évvel később újabb pogrom történt, ekkor 19 zsidót öltek meg.

A moldovai zsidó közösség a holokausztot követően erősen megcsappant lélekszámában, a helyi zsidóság nagy részét meggyilkolták.

A kommunista időszakban a város összes zsinagógáját bezárták, egy kivételével, mely ma is működik.

Ma 15 ezer zsidó él Moldovában, ebből 12 ezer Kisinyovban.

A főrabbi arról is beszélt interjújában, hogy ortodox öltözetben jár, és hetente szokták kinevetni, megjegyzéseket tenni rá.

A kisinyovi zsidó temető állami tulajdonban van, és egy nyitott zsidó múzeum részét képezi majd a tervek szerint, melyre a kulturális minisztérium forrásokat is elkülönített.

A főrabbi azt is fájlalta interjújában, hogy az állam nem adott vissza több, korábban zsidók által birtokolt ingatlant, például a Kedem zsinagógát is vissza kellett vásárolni 2010-ben 650 ezer dollárért.

A cikk szerint az állam 2015-ben megpróbálta visszaperelni az ingatlant, mondván, a közösség nem tartotta magát a szerződéshez.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egy ember, aki maceszt adott Románia egyik legantiszemitább politikusának

Aurel Vainer élete során a romániai zsidóság szörnyű üldöztetéseken ment keresztül, de ő a közösség vezetőjeként mégis optimista maradt.