Megtorlástól tart az iráni zsidó közösség

A helyi beszámolók szerint a teheráni és iszfaháni zsidók félnek kimenni az utcára, mert félnek az tartanak a rezsim esetleges bosszújától. 

Az iráni vezetés Izraelt vádolja az atomtudósuk elleni merénylet elkövetésével, a zsidó közösség pedig attól tart, rajtuk állnak bosszút -számolt be az Arutz 7. 

Rettegésben tartja az Iránban élő zsidó közösséget az ország vezetésének reakciója Mohszen Farizadeh meggyilkolása után.

A Teheránban és az ország harmadik legnagyobb városában, Iszfahánban élő zsidók közül vannak, akik az utóbbi néhány napban nem mertek kimenni az utcára, mert attól tartanak, hogy rajtuk állnak bosszút az irániak.

A merénylet óta több tüntetést is tartottak Teheránban, a zsinagógákat is érintő menetben pedig sokan megálltak, és hangosan szidták a zsidó közösséget.

Januárban Kászem Szulejmáni likvidálását követően az iráni zsidó közösség gyorsan elítélte az akciót, sőt Szulejmánit egyenesen nemzeti hősnek nevezeték. Azonban akkor egyértelműen az Egyesült Államok állt a merénylet hátterében, most azonban Irán elsősorban Izraelt gyanúsítja az akció végrehajtásával.

Egy helyi zsidó forrás állítása szerint „rendkívül feszült a hangulat.”

Bár az Iráni Zsidó Szervezet közleményében elítélte a merényletet, az iráni parlament zsidó képviselője nem tett hivatalos nyilatkozatot az üggyel kapcsolatban.  Az iráni vezetés a Moszadot és Izraelt vádolja a merénylet elkövetésével.

Az iráni főrabbi szerint Iránban nagyobb biztonságban vannak a zsidók, mint Európában

Jehuda Garami rabbi egy héber nyelvű interjúban azt állította, hogy „az iráni zsidó közösség teljes vallásszabadságot élvez, nem úgy, mint az európai közösségek.”