Iráni külügyminiszter: „soha nem fogjuk újratárgyalni az atomalkut”

Az iráni külügyminiszter kizártnak tart egy újabb tárgyalást, miközben Joe Biden bejelentette, hogy beiktatása után visszalépne az egyezménybe. 

„Nem egyezzünk bele az Irán atomprogramját korlátozó egyezménybe – mondta Mohamed Zarif iráni külügyminiszter csütörtökön. Zarif ezzel arra reagált, hogy Joe Biden jelezte, ha Irán ismét teljesíti az atomalku feltételeit, akkor beiktatása után az Egyesült Államok is visszalép az egyezménybe – számolt be a The Times of Israel. 

Biden a New York Timesnak azt is elmondta, hogy igyekszik tovább szigorítani az atomprogram korlátozásán, ezzel szeretné megoldani az ország rakétaprogramjával kapcsolatos aggályokat.

A demokrata politikus a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy nagy hiba volt, hogy Trump kilépett az atomalkuból és szerinte ezzel közelebb került Irán ahhoz, hogy nukleáris fegyvere legyen. Biden a riporter kérdésére nem tudta megmondani, hogy vajon bonyolítja-e a tárgyalás lehetőségét Mohszen Farizade iráni atomtudós likvidálása. Irán ugyanis Izrael mellett az Egyesült Államokat is bűnösnek tartja a Forradalmi Gárda tagjának haláláért.

„Irán nem fog beleegyezni az atomprogram korlátozásába, amíg a nyugati országok nem fejezik be rosszindulatú tevékenységüket a Közel-Keleten. Tavaly a nyugati országok több fegyvert adtak el a Perzsa-Öbölbe, mint a világ bármely más területére. Több mint 100 milliárd dollárt értékben érkezett fegyver ebbe a térségbe”

– mondta Mohamed Zaríf.

Az iráni kormánytisztviselő kijelentette, hogy, amíg a nyugati országok nem teljesítik az iráni követeléseket, addig „fogják be.”

Az iráni külügyminiszter arra utasította Bident, hogy oldja fel az Iránnal szembeni szankciókat. Zarif szerint Donald Trump, megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amikor 2018-ban egyoldalúan felmondta az egyezményt. Az amerikai elnök által bevezetett Iránnal szembeni szankciók súlyos kárt okoztak a közel-keleti ország gazdaságának.

Benjamin Netanjahu arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy hiba lenne visszatérni az atomalkuhoz. Az izraeli miniszterelnök szerint az egyezménynek köszönhetően Iránnak volt anyagi forrása megvetni a lábát Szíriában és Irakban, és abból tudta támogatni környező országbeli szövetségeseit is.

Az izraeli miniszterelnök amiatt is aggódik, hogy az Egyesült Államok kivonhatja a csapatait a Közel-Keletről, pedig szerinte Amerikának is érdeke lenne fenntartani a békét a térségben.

EU: „bűncselekmény volt az iráni atomtudós megölése”

Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője együttérzését fejezte ki a likvidált tudós családjának, és teljes felépülést kívánt a sebesülteknek.