EU: „bűncselekmény volt az iráni atomtudós megölése”

Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője együttérzését fejezte ki a likvidált tudós családjának, és teljes felépülést kívánt a sebesülteknek. 

Az Európai Unió „bűncselekménynek” nevezte Mohszen Farizade iráni atomtudós elleni merényletet, mivel a külügyi főképviselő szóvivője szerint az iráni atomprogram vezetőjének megölése „szembemegy az emberi jogok tiszteletével, amely az Európai Unió fontos részét képezi”.

Farizade az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, a rakétagyártás szakértője, akit a nyugati országok az iráni atomprogram legfontosabb vezetőjeként tartottak számon.

Nabila Massrali az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője azt is leírta, hogy „ilyen bizonytalan időkben nem szabad konfliktust gerjeszteni”.

Hillel Neurer a UN Watch szervezet alapítója felháborodva reagált Twitteren az Európai Unió nyilatkozatára.

„Fel fogja jegyezni a történelem, hogy azok az európai nemzetek, amelyek kollaboráltak vagy hallgattak, amikor hatmillió zsidó kiirtása zajlott, azonnal ugrottak, hogy megemlékezzenek egy emberről, aki ennek megismétlésére készült” – írta Neurer.

Hillel Neuer on Twitter: „History will record how the European nations who collaborated or were silent in the mass murder of 6 million Jews suddenly leapt to eulogize the man who was trying to do the same. https://t.co/dgPHPrqQkX / Twitter”

History will record how the European nations who collaborated or were silent in the mass murder of 6 million Jews suddenly leapt to eulogize the man who was trying to do the same. https://t.co/dgPHPrqQkX

A jogász egy másik Twitter üzenetében feltette a kérdést, hogy hol volt az Európai Unió felháborodása, mikor egy évvel ezelőtt az ayatollah rezsimje meggyilkolt 1500 kormányellenes tüntetőt.

Mohszen Farizadét  november 27-én egy rajtaütés során lőtték meg, amikor a testőreivel együtt autójában utazott a Teherántól keletre fekvő Ab-Szard településen.

A 63 éves férfi később belehalt a sebesülésébe. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Izraelnek valószínűleg köze van a likvidáláshoz.

Sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem nyilatkozott a merénylettel kapcsolatban.

Egy iráni atomtudós nem is annyira titkos élete

A NAÜ szerint a pénteken likvidált iráni atomtudós volt az irányítója a nukleáris robbanófejekkel és urándúsítással kapcsolatos titkos iráni tevékenységeknek.