Megerősítik a biztonsági intézkedéseket Izrael külképviseleteinél

Az első számú iráni atomtudós, Mohszen Fakrizade likvidálása után a zsidó állam biztonsági szolgálatai fokozott veszélyre figyelmeztetnek, miután Irán Izraelt vádolja az akcióval és bosszúval fenyeget – írja a Times of Israel.

A külügyminisztérium általános igazgatója, Alon Uspiz a „hétvégi eseményekre” hivatkozva felszólította a diplomáciai képviseleteket, hogy tartsák fenn a lehető legmagasabb szintű készültséget a képviseletek minden helyszínén, a diplomaták otthonaiban és zsidó közösségi központokban.

Uspiz üzenetében kiemelte, hogy „hangsúlyozni szeretné az események súlyosságát és azt, hogy Izrael elkötelezett valamennyi alkalmazottja és családtagjainak biztonságát és egészségét illetően”.

Szombaton arról számolt be a 12-es izraeli hírcsatorna hogy a világ izraeli nagykövetségein fokozták a biztonsági szintet, és hogy a világ zsidó közösségeit is nagyobb éberségre hívták fel.

https://neokohn.hu/2020/11/27/meggyilkoltak-az-elso-szamu-irani-atomtudost-teheran-izraelt-sejti-a-hatterben/

Iráni ügynökök korábban is támadtak izraeli vagy zsidó célpontokat, beleértve a diplomáciai missziókat is. 1992-ben az argentin izraeli nagykövetségen felrobbantott bombának 29 áldozata volt, a támadást Iránhoz kötötték, 2012-ben szintén diplomáciai képviseleteket céloztak meg terroristák Indiában, Grúziában és Thaiföldön.

Fakrizadét, az iráni atomprogram vezetőjét pénteken likvidálták egy precízen végrehajtott akció keretén belül Teherán belterületén, amikor az nukleáris szakembert szállító jármű mellett egy autót robbantottak fel, majd a tüzet nyitottak a tudósra.

Más verziók, például a félhivatalos Fars ügynökség vasárnapi jelentése szerint a merényletet messziről hajtották végre egy autóhoz erősített távirányítású géppuska segítségével. A hírügynökség szerint az egész műveletet emberi részvétel nélkül hajtották végre a helyszínen. A beszámolót nem tulajdonították hivatalos forrásnak, Irán nem erősítette meg és számos védelmi elemző kétségbe vonta azt.

Az iráni legfelsőbb tisztviselők Izraelt okolták Fakrizadé halála miatt és bosszút esküdtek.

A New York Times arról számolt be, hogy Izrael áll a támadás mögött, három meg nem nevezett hírszerző tisztviselőre hivatkozva.

Izrael, amelyet régóta gyanúsítanak iráni nukleáris tudósok meggyilkolásával az elmúlt évtizedben, nem kívánta kommentálni a gyilkolást.

Iránt és a Hezbollahot többször is azzal vádolták, hogy izraelieket és zsidókat céloztak meg szerte a világon, és az izraeli és zsidó létesítményeket az állítólagos izraeli támadásokat követő megtorlások elsődleges célpontjának tekintik.

Teheránnak Izrael határai közelében is vannak erői, köztük csapatok a szomszédos Szíriában, a libanoni Hezbollah, a palesztin Iszlám Dzsihád és bizonyos tekintetben a gázai övezetet irányítása alatt tartó Hamász.

Eddig arról nem lehetett hallani, hogy az izraeli katonaság emelné készültségi szintjét.

Távirányítású izraeli fegyver végzett az atomtudóssal Irán újabb verziója szerint

Először azt mondták, hogy fegyveresek ölték meg Fakhrizadeh-t, most viszont azt állítják, hogy egy autóba épített, műholdról vezérelt géppuska.