Ganz támogatja az új választások kiírását

Benny Ganz védelmi miniszter Kék-Fehér pártja várhatóan támogatja majd a Kneszet feloszlatására és az előrehozott választások kiírására vonatkozó törvényjavaslatot szerdán, amikor az izraeli parlament szavazásra bocsátja a kérdést – közölték hétfő este az izraeli hírcsatornák azt latolgatva, hogy mekkora esély lehet két éven belül a negyedik választás kiírására – számol be a Times of Israel.

Az ellenzék által támogatott bizalmatlansági indítvány szerdán kerül fel előzetes olvasatra, mert azt még mindig egy parlamenti bizottságnak is jóvá kell hagynia, majd további három szavazás szükséges a kormány hivatalos feloszlatásához.

A 13. csatorna hírei szerint a Ganz kabinetfőnöke, Maajan Izraeli hétfő este beszélt Netanyahu kabinetfőnökével, Aser Ohayonnal, akinek elmondta, hogy Kék és Fehér párt „szerdán a Kneszet feloszlatása mellett fog szavazni”.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök Likud pártja, valamint a Kék-Fehér párt szinte folyamatos nézeteltérésben voltak hatalommegosztó koalíciójuk májusi kezdete óta, de a két párt közti kapcsolatok a költségvetési határidő közeledtével az elmúlt hetekben mélypontra kerültek.

Ganz döntése véget vet minden olyan reménynek, mely szerint a rotációs megállapodás részeként jövő ősszel ő váltja Benjamin Netanjahut a miniszterelnöki poszton, és alig fél év után véget vet a két párt megállapodásának.

A 12-es izraeli hírcsatorna tudósítása szerint a Likud és a Kék-Fehér tárgyalásai nem hoztak eredményt, bár Gantz nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a Likud kompromisszumot kínáljon az előrehozott választások elkerülése érdekében.

Netanjahu szerint újabb választás jöhet

Előrehozott választásokra kerülhet sor Izraelben, ha a Kék-Fehér párt nem hajlandó kompromisszumot kötni a 2021-es költségvetést illetően.

A forrás nélküli jelentés szerint az idősebb Kék-Fehér tagok támogatják a koalíció feloszlatását, Ganz valószínűleg az ő javaslatukat veszi majd figyelembe és kedden este vagy szerda reggel sajtótájékoztatón jelenti be a döntést.

Eközben a Kan közszolgálati műsorszolgáltató azt állította, hogy nem született még végleges döntés és arról számolt be, hogy egy Kék-Fehér párt frakcióülése során néhány párttag nyomást gyakorolt ​​Ganzra, hogy az előzetes szavazáson csak azért támogassa a kormány feloszlatását, hogy így gyakoroljon nyomást a Likudra.

A 12-es hírcsatorna szerint a Likuddal való bármilyen kompromisszum előfeltétele az lenne, ha a Netanjahu pártját arra kényszerítenék, tartsa tiszteletben a hatalommegosztási koalíciós megállapodást, amely szerint Ganz 2021 novemberében elfoglalja a miniszterelnöki széket és bezár egy olyan kiskaput, amely Netanjahu számára továbbra is lehetőséget ad arra, hogy miniszterelnök maradjon, ha a kormány az állami költségvetés elfogadásának elmulasztása miatt megbukna.

A 12-es hírcsatorna azt is megjegyezte, hogy a Likud nem elégszik meg azzal, hogy a megállapodás részeként a Kék-Fehér Avi Nissenkorn visszalépne az igazságügyi miniszteri posztról.

A Kék-Fehér párt közlése szerint Ganz arra utasította pártját, hogy terjesszen elő három olyan törvényjavaslatot, melyek célja az egyenlő jogok előmozdítása: „Az alaptörvény: Egyenlőség” címet viselő javaslat, amelynek célja Ganz szerint „az egyenlőséghez való jog és a diszkrimináció tilalmának rögzítése”; „A helyettesítő törvény”, amely „fokozatosan kibővítené a helyettesítésre jogosultak körét és szabályozná a helyettesítés lehetőségét Izraelen kívül”; és „Az alaptörvény: A Függetlenségi Nyilatkozat”, amely megkövetelné a bíráktól, hogy „az összes izraeli jogszabályt – beleértve a többi alaptörvényt is – alkotmányos dokumentumként értelmezzék a függetlenségi nyilatkozat tükrében”.

A Kék-Fehér párt javaslatainak Kneszetbe juttatása, a Likud külön megállapodása nélkül, sérti a két párt között aláírt koalíciós megállapodások egyik pontját.

A Kan arról számolt be, hogy a Kék-Fehér tisztviselők ellenőrzik, hogy a párttagok jogilag támogathatják-e a kormány által ellenzett jogszabályok elfogadását illetve, hogy ezek után továbbra is miniszterek maradhatnak-e.

Mandelblit főügyész kérésére Ganz felfüggesztette a tengeralattjáró-ügyet vizsgáló bizottság munkáját

Ganz szerint a bizottság munkájára és magatartására a főügyész szakmai utasításai fognak vonatkozni, hogy ne sértsék a büntetőeljárás integritását.

A bejelentést követően a Likud párt közölte, hogy Netanjahu „külön nyilatkozatot” fog tenni az előrehozott választások lehetőségéről, amelyekről a tévéállomások élőben közvetítettek, jelezve a kialakuló politikai drámát.

A Likud-frakcióülés kezdetén röviden szólva Netanjahu csupán annyit mondott, hogy pártja nem támogatja a Kneszet azonnali feloszlatására irányuló erőfeszítéseket, és a héten „új választások ellen és Izrael népének egységéért” szavaz.

A Kék és Fehér párt válaszában kijelentette, hogy „a nyilvánosság már nem hisz Netanjahu hazugságainak. Ha nem lenne ellene vizsgálat, már rég lenne költségvetés.”

A megjegyzés Netanjahu ellen felhozott korrupciós vádakra és az állami költségvetés jóváhagyásának folyamatos késésére vonatkozott, amelyet számos elemző Netanjahu trükkjének tekint hatalmon maradásának érdekében annak a kiskapunak köszönhetően, amely lehetővé teszi számára, hogy ő töltse be a miniszterelnöki posztot, ha a kormány költségvetési viták következtében összeomolna.

Az ultraortodox Sász párt, a Netanyahu Likud pártjának hű szövetségese, élesen bírálta a Kék-Fehér pártot az egyenlőségről szóló törvényjavaslatok előterjesztéséért, és kijelentette, hogy Ganz „egymaga döntött úgy, hogy feloszlatja a kormányt és új választásokat kezdeményez.”

Arje Deri, a Sász vezetője az év elején személyes garanciát vállalt egy televíziós interjú során, hogy Netanjahu tiszteletben tartja majd a koalíciós megállapodást, aminek értelmében 2021 novemberében Ganz miniszterelnök lesz.

Miki Zohár a Likud képviselője hétfő este több sajtóorgánumnak elmondta, hogy Netanjahu szándékában áll tiszteletben tartani a Ganzzal kötött hatalommegosztási egyességet és kijelentette, hogy egy új választásokért egyértelműen Ganz pártját kell okolni.

„Nem félünk a választásokon való részvételtől” – mondta Zohár a 12-es hírcsatornának.

A Netanjahu által vezetett Likud és Ganz Kék-Fehér párja koalíciós megállapodásának értelmében a pártok elfogadják a 2021-ig tartó költségvetést, Netanjahu azonban ragaszkodik egy külön költségvetéshez 2020-ra és 2021-re.

Ha a kérdéssel kapcsolatban december végéig nem születik megoldás, úgy automatikusan előrehozott választásokat írnának ki.

Izhar Sáj, a Kék-Fehér párt tudományügyi minisztere csütörtökön azt mondta, hogy „jó esély van” arra, hogy pártja a kormány iránti bizalmatlansági indítvány mellett szavaz és megdönti a koalíciót.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egy új választás hátrányos lenne a Kék-Fehér pártra nézve, amely mindössze körülbelül 10 parlamenti széket tudhatna magáénak. A felmérések szerint egy új választást követően a Likud maradna a legnagyobb párt, melyre a legnagyobb kihívást a jobboldali Jáminá és a Jáir Lapid által vezetett centrista Jes Átid jelentené.

Ajelet Saked, a Jáminá parlamenti képviselője elmondta, hogy a jobboldali vallásos párt támogatná Jáir Lapid Knesset feloszlatására vonatkozó törvényjavaslatát, hiszen „úgy tűnik, hogy a kormány amúgy is az összeomlás szélén áll.”

Saked a múlt héten azt mondta, hogy pártja immár a Likud „legnagyobb kihívója” és szerinte az emberek belefáradtak az „országot jelenleg uraló pártokba”. Shaked hozzátette, hogy Naftali Bennett, a Jámina vezetője „képes lenne Izrael következő miniszterelnöke lenni” – jelentette ki.

https://neokohn.hu/2020/11/23/hatalmi-harc-netanjahu-es-ganz-egymasra-mutogatnak/