Netanjahu szerint újabb választás jöhet

Előrehozott választásokra kerülhet sor Izraelben, ha a Kék-Fehér párt nem hajlandó kompromisszumot kötni – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön a Ben-Gurion repülőtéren, ahol üdvözölte az első Egyesült Arab Emírségekből induló járatot – írja a The Jerusalem Post.

„Persze ha a Kék-Fehér párt végre elkezd együttműködni, ahelyett, hogy kormányként működnének a kormányon belül, folytathatjuk a munkát” – fogalmazott Netanjahu.

„Ha mégnem, gondolom, mindenki megérti, hogy ez sajnos választásokhoz vezet. Szeretném, ha összefognánk és a béke megteremtésével illetve a vírus elleni védekezéssel, valamint a gazdaság beindításával foglalkoznánk.”

Kék és Fehér párt közleményében Netanjahu kijelentéseire úgy reagált:

„Netanjahu az, aki megszegi a megállapodásokat, megakadályozza a kinevezéseket, és politikai okokból két hónapja nem teszi lehetővé a költségvetés elfogadását. Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a polgárok Netanjahut okolnák a választásokért és ennek rá nézve súlyos következményei lennének. Mindenki tudja az igazságot. Ha nem folyna ellene per, már rég lenne költségvetésünk.”

Egy Netanjahuhoz közeli forrás szerint a Kneszet nagy valószínűséggel elfogad egy törvényjavaslatot, amely jövő szerdán feloszlatja a parlamentet és márciusra előrehozott választásokat kezdeményez. A forrás szerint a Likud nem támogatná a lépést, de Netanjahu arra számít, hogy a Kék-Fehér párt vezetője, Benny Ganz támogatni fogja Jes Átid-Telem koalíció kezdeményezését és megszavazza a javaslatot. A koalíciós megállapodás kimondja, hogy ha Kék-Fehér megdönti a kormányt, Netanjahu továbbra is miniszterelnök marad az ideiglenes kormányban, azonban ha a Likud kezdeményezi a választást, Ganz lesz az ügyvivő miniszterelnök.

Hatalmi harc: Netanjahu és Ganz egymásra mutogatnak

Beni Ganz szerint Benjamin Netanjahu ártott Izraelnek azzal, hogy kiszivárogtatta a szaúdi látogatását. 

„Komoly esélye van, hogy jövő héten választásokat írnak ki, kivéve, ha Kék-Fehér kompromisszum mellett dönt, és feladja követelését a 2021-es költségvetés azonnali elfogadására” – mondta a Netanjahuhoz közeli forrás.

Az izraeli KAN rádiócsatorna csütörtökön arról számolt be, hogy Netanjahu találkozott a Likud képviselőkkel, és elmondta nekik, hogy nincs esély kompromisszumra Ganzzal, hogy az év végéig elfogadják a 2021-es költségvetést. A jelentés szerint a miniszterelnök azt mondta a Likud képviselőinek, hogy úgy véli, előrehozott választások lesznek, azonban azt megpróbálja minél későbbre halasztani.

Netanjahuhoz közeli források cáfolták a jelentést, amelyet egyetlen képviselő sem volt hajlandó megerősíteni.

A Kék-Fehér párt szóvivője úgy reagált a KAN jelentésére, hogy „ez bizonyítja, hogy kit érdekel a költségvetés elfogadása és ki akar választásokat”. A szóvivő azt is elmondta, ha az izraeliek újra elmennek szavazni, akkor Netanjahut és Izrael Katz pénzügyminisztert fogják hibáztatni.

„A költségvetés készen áll, csak politikai okokból tartják vissza”

– mondta.

„Netanjahu és Katz időhúzása a gazdaság elleni támadás, az időseknek, a fogyatékkal élőknek, a munkanélkülieknek és a csődbe ment cégtulajdonosoknak kell megfizetniük a miniszterelnök személyes politikai ambícióinak árát” – vádolta a miniszterelnököt a Kék-Fehér szóvivője.

https://neokohn.hu/2020/11/22/ganz-vizsgalobizottsagot-allit-fel-a-korrupciogyanus-tengeralattjaro-kozbeszerzesek-miatt/

A Mááriv című izraeli lap csütörtökön arról számolt be, hogy a kulisszák mögött Ganz továbbra is komolyan fontolgatja, hogy kompromisszumot kössön a költségvetéssel kapcsolatban, melynek feltétele, hogy a Likud írásban vállalja, hogy márciusig azt törvénybe iktatja. Ez garantálná, hogy a Miniszterelnöki Hivatal jövő novemberre tervezett rotációja megtörténjen és megakadályozná Netanjahut abban, hogy választásokat kezdeményezzen a váltás megakadályozása érdekében.

A Mááriv értesüléseit a Kék-Fehér párt szóvivője cáfolta, mondván, „az nagyon távol áll az igazságtól. Kompromisszumról egyáltalán nincs szó a Likuddal.”

Jair Lapid ellenzéki vezető sajnálta Ganz viselkedését a hadsereg rádiójának csütörtök reggel adott interjújában:

„Tudom, hogy Kék-Fehér párt határozatlan és nem tudják mit tegyenek” – mondta. „Azt hiszem, az illúzióknak vége. Valamilyen oknál fogva Benny Ganz úgy döntött, hogy ő lesz az utolsó ember a világon, aki hisz Netanjahunak.”