Hatalmi harc: Netanjahu és Ganz egymásra mutogatnak

Beni Ganz szerint Benjamin Netanjahu ártott Izraelnek azzal, hogy kiszivárogtatta a szaúdi látogatását. 

A Likud frakció hétfői találkozóján Benjamin Netanjahu kifakadt Beni Ganzra, amiért a védelmi miniszter bejelentette, hogy vizsgálóbizottságot állít fel a védelmi minisztériumban a korrupciógyanús tengeralattjáró-közbeszerzések miatt – írja a Jerusalem Post.

„Azt gondolom: szégyen, hogy Ganz a politikai kritika eszközének használja az Izraeli Védelmi Erőket. Korábban egyetlen védelmi miniszter sem politizálta át így az IDF-et. Remélem visszavonja a döntését”

– mondta Netanjahu.

Arie Deri belügyminiszter szintén kritizálta Ganz bejelentését, ugyanis szerinte Ganz átlépte a „vörös vonalat” és szerinte a védelmi miniszter viselkedése kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy fenntartható-e a koalíció a Kék és Fehér párttal.

Jair Lapid, az ellenzék vezetője bejelentette, hogy december másodikán benyújtanak egy törvénytervezetet, amelyben a Knesszet feloszlatását kérik. Lapid már kétszer fenyegetőzött ezzel a lépéssel, de végül mindkét alkalommal visszavonta a tervezetet.

„Jövő hét szerdán a Knesszet feloszlatását fogjuk javasolni. Nem fogunk visszalépni az utolsó pillanatban, és nem is fogunk tárgyalni róla, hanem szavazás lesz belőle. Itt az ideje, hogy választások legyenek. Netanjahu júniusban akar választást, ezért ő időért játszik. Nincs okunk rá, hogy akkor legyenek a választások, amikor neki tetszik. A nemzeti érdekünk az, hogy gyorsan válasszunk, és egy olyan új kormányt hozzunk létre, ami tudja kezelni a Covid-19-et és a gazdaságot”

– jelentette ki Jair Lapid.

Ganz a Kék-Fehér frakció találkozóján megvédte döntését, és kijelentette, hogy Netanjahuval felváltva kell barátságosan és keményen bánni. Szerinte még nincs itt az ideje választásokról beszélni.

„Nem félek a választásoktól, de nem gondolom, hogy az országnak erre lenne szüksége, és én mindent, amire csak képes vagyok, meg fogok tenni ezért a kormányért”

– jelentette ki Ganz.

A védelmi miniszter azzal kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg, hogy Netanjahu kiszivárogtatta a szaúdi útját. Szerinte felelőtlenség volt a lépés részéről.

Netanjahu titokban Szaúd-Arábiában tárgyalhatott

Az izraeli miniszterelnök és Joszi Cohen, a Moszad vezetője Neom városában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közvetítésével találkozott a szaúdi trónörökössel.