Netanjahu titokban Szaúd-Arábiában tárgyalhatott

Az izraeli miniszterelnök és Joszi Cohen a Moszad vezetője Neom városában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közvetítésével találkozott a szaúdi trónörökössel. 

Vasárnap Benjamin Netanjahu titokban Szaúd-Arábiába repült, hogy tárgyalásokat folytasson Mohamed bin-Salman herceggel. Az útra a miniszterelnököt elkísérte Joszi Cohen, az izraeli titkosszolgálat vezetője is- számolt be a Ynet.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén részt vett a találkozón, amire Neom városában került sor.

A miniszterelnöki iroda nem kommentálta az eseményt, és az izraeli média értesülései szerint sem Beni Ganz védelmi miniszternek, sem pedig Gabi Askenázi külügyminiszternek nem szóltak előre a találkozóról.

A miniszterelnök egyik tanácsadója egy Twitter-üzenetben úgy tűnt, megerősíti a találkozó tényét. Topaz Luk posztjában Beni Ganzot kritizálta, amiért szerinte a miniszter „politikai manőverezéssel foglalkozik, miközben Netanjahu békekötéssel van elfoglalva.”

Luk arra utalt, hogy Ganz vasárnap bejelentette: korrupció gyanúja miatt vizsgálóbizottságot állítanak fel Németországtól vásárolt tengeralattjárókkal kapcsolatban.

Ganzot annak ellenére nem tájékoztatták a szaúdi tervekről, hogy szombaton a miniszter Netanjahuval együtt vett részt egy Ben Gurion-megemlékezésen.

Netanjahu és Cohen este nyolc előtt tíz perccel szálltak fel egy magángéppel, és fél kilenckor szálltak le Neomban. Négy órát tartózkodtak szaúdi területen, majd éjfél után érkeztek vissza Izraelbe.

A találkozó azután történt, hogy a hírek szerint az Egyesült Államok keményebb szankciókat, sőt akár katonai csapást is fontolgat Irán ellen. Irán és szövetségesei teljes készültségben várják az esetleges támadást.

A szaúdi értesülések szerint bin Salman herceg támogatná, hogy az olajnagyhatalom diplomáciai kapcsolatot hozzon létre a zsidó állammal, azonban édesapja, Salman király nem támogatja a lépést.

A Wall Street Journal információ szerint a herceg már előre tudott az Egyesül Arab Emírségek és Izrael megegyezéséről, de nem értesítette róluk az apját.

Donald Trump többször kifejezte reményét, hogy a szaúdiak lesznek a következők, akik békét kötnek Izraellel.

Az amerikai választást követően kérdés, hogy az arab országok folytatják-e a kapcsolatok normalizálást Izraellel.

Trump: akár 10 további ország köthet hamarosan békét Izraellel

Az amerikai elnök azt is elárulta, hogy a háttérben zajló folyamatok nagyrészt a jövő keddi újraválasztása esetén nyerhetnek lendületet.