Arab Liga: a palesztin vezetés Washingtontól reméli a „békefolyamat” folytatását

A palesztin hatóság és az Arab Liga reméli, hogy az új washingtoni adminisztrációnak „pozitív szerepe” lesz a „független palesztin állam” megteremtésében – áll a Liga és a palesztin vezetés vasárnapi, Kairóban kiadott közleményében az MTI szerint.

Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ahmed Abul Geit, a Liga főtitkára megvitatták a palesztin kérdést a november elején tartott amerikai elnökválasztás fényében.

A két politikus reményét fejezte ki, miszerint az Egyesült Államok aktívabb és kedvezőbb szerepet vállal majd a „kétállami megoldáshoz” vezető tárgyalásokban.

Az elmúlt években Washington több lépése okozott konfliktust az Egyesült Államok és a Palesztin Hatóság közt: Donald Trump amerikai elnök 2017-ben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ahová az amerikai nagykövetséget is áthelyezték Tel-Avivból, illetve a washingtoni adminisztráció leállította a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) támogatását.
Abbász vasárnap egyeztetett II. Abdalláh jordán királlyal is, hétfőn pedig Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel találkozik.

A palesztin elnök szeptember végén videóüzenetet intézett az ENSZ-hez is, amelyben egy az amerikai elnökválasztás után tartandó, az izraeli-palesztin békefolyamattal kapcsolatos csúcstalálkozó összehívását szorgalmazta.

A Palesztin Hatóság ragaszkodik a terroristák családjainak kifizetéséhez

Minél nagyobb a bűncselekmény, annál nagyobb a jutalom.