Visszavonta írását Demeter Szilárd

A heves reakciók eredményeként a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója ma visszavonta Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez hasonlító publicisztikáját.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója otromba publicisztikát tett közzé szombaton az Origo.hu hírportálon, melyben Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez, tevékenységét pedig európai zsidók millióinak elgázosításához hasonlította.

Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija az írás kapcsán nyilatkozatot adott ki, amelyet lapunk közölt:

„Demeter Szilárd ′eszmefuttatása’ ízléstelen és méltatlan.

Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál. A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni.”

Köves Slomó: Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlítani otromba provokáció

Lehet Soros György politikai aktivitásával egyet nem érteni, de személyét Hitlerhez hasonlítani otromba provokáció – írja az EMIH vezető rabbija.

Az izraeli nagykövetség is elutasította Demeter Szilárd véleménycikkét. A nagykövetség Twitteren közzétett állásfoglalását a Mandiner ismertette:

Teljes mértékben elutasítjuk a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását vagy az azzal történő visszaélést, ahogy az sajnos egy mai véleménycikkben megjelent. Nincs helye annak, hogy az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit összekapcsoljuk bármilyen kortárs vitával, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős”.

IzraelMagyarországon on Twitter: „We utterly reject the use and abuse of the memory of the Holocaust for any purpose, as unfortunately appeared in an op-ed today. There is no place for connecting the worst crime in human history, or its perpetrators, to any contemporary debate, no matter how essential. / Twitter”

We utterly reject the use and abuse of the memory of the Holocaust for any purpose, as unfortunately appeared in an op-ed today. There is no place for connecting the worst crime in human history, or its perpetrators, to any contemporary debate, no matter how essential.

Demeter írására válaszul a Mazsihisz is kifejezte nemtetszését a honlapján. Az „Európát Soros György gázkamrájának” hívni vállalhatatlan minden jóérzésű ember számára” című írásukban így fogalmaznak:

„Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.

„Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint Demeter Szilárdnak az Origo.hu honlapon megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára”.

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Mazsihisz közleményére viszontválasszal élt, amelynek teljes szövegét a Szombat tette közzé:

„Válasz a Mazsihisznek

A Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában.

A hangsúly jelenleg a hasonlón van. Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a „nyílt társadalom” eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak – attrocitások, zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből.
És jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben. A jogállamiság gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni.

Ezt az életformát most támadják. Azzal, hogy például a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az „európaiak” köréből (anélkül, hogy tudnánk, pontosan mit is értenek európai értékeken), gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül (erről Hannah Arendt ír igen okosakat).
75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan.

És én nem is fogadom el.

Azt szeretném, hogy Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa maradjon mind a zsidó-, mind a keresztény magyarok számára.

Tisztelettel,
Demeter Szilárd”.

A publicisztika kapcsán az LMP volt elnöke, Schiffer András is kifejtette a véleményét saját Facebook oldalán:

„Aki Sorost Hitlerhez, Orbánt Rákosihoz hasonlítja, nem egyszerűen primitív, hanem totálisan érzéketlen a magyar XX. század szenvedései iránt.

Ha valaki nem fogja fel a pénzen vett globális befolyásszerzés és milliók ipari módon végrehajtott legyilkolása, avagy a demokrácia díszleteivel való cinikus visszaélés és a szadista terror közötti minőségi határvonalakat, az kommentelgessen tovább az internet pöcegödrében, de ne viseljen közhivatalt. Azt csak úgy mellékesen teszem hozzá, hogy a gátlástalan nagyotmondási spirál teljesen lehetetlenné teszi az értelmes közbeszédet egyébként létező globális és hazai sorskérdésekről” – szól a bejegyzés.

A nagy port kavart ügyre Demeter Szilárd ma megjelent közleménye tette fel a pontot. A Magyar Nemzet online kiadásában olvasható rövid írásában a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője így fogalmaz:

„Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm.

Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. – A közeljövőben ehhez tartom magam”.