Pompeo: Biden leendő csapata „álomvilágban él”

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint Joe Biden leendő amerikai elnök nemzetbiztonsági csapata nagyon más nézeteket vall a külpolitikáról – írja a Newsmax.

Pompeo arról beszélt a Fox Newsnak, hogy jól ismeri Biden munkatársainak egy részét:

„Ők álomvilágban élnek. Hátulról vezettek. Lekenyerezni [akartak]. Remélem, más utat fognak most követni.”

Mint a külügyminiszter érvelt, a világ már más, mint amikor ez a csapat 2015-ben dolgozott.

„Remélem látni fogják, miket értünk el, és hogyan hoztunk nagyobb békét a Közel-Keletre, csökkentettük a veszélyt Észak-Koreában. Nagyon feszült helyzetet enyhítettünk, miután hivatalba léptünk, említhetném a nagy felismerést hogy a kínai Kommunista Párt veszélyt jelent a munkahelyekre szerte Amerikában”.

Pompeo szerint ha ezeket a nézőpontokat megtartja Biden csapata, akkor Amerika „gazdagabb és biztonságosabb” lesz.

A külügyminiszter még nem beszélt Bidennel, de utasítást kapott a hatalomátadás hivatalos megkezdésére: „mindent megteszünk, amit a törvény megkövetel”.

Donald Trump egyelőre nem fogadta el vereségét, és jogi csapata mindent megtesz, hogy több államban megtámadja az eredményeket, ám eközben hétfőn utasítást adott a hatalomátadási folyamat megkezdésére, miután demokraták és sok republikánus is nyomást gyakoroltak rá.

Pompeo továbbá megvédte a kormányt a váddal szemben, miszerint Irán közelebb van egy nukleáris fegyver elkészítéséhez most, mint mikor Trump átvette a hatalmat, az Obama-kormányt vádolva azzal, hogy túl gyengék voltak Iránnal.

A nukleáris fegyverek gyártásának eszköze: képesség, okos emberek, pénz. „Ezek kellenek hozzá.” Trump azonban elvette a pénzt Irántól mikor elszigetelte az országot – mondta.

„Sok életet mentettünk meg, sok amerikai életet. Most kevesebb katonánk van a Közel-Keleten. […] Nem lehet jó út lekenyerezni a terroristákat, az uralomra törekvőket […] a régió destabilizálóinak támogatóit”.

Mit várhatnak a zsidók és Izrael az új amerikai külügyminisztertől?

A Times of Israel cikke szerint Blinken egy holokauszt-túlélő mostohafia, akinek otthoni történetei alakították világnézetét, majd politikai döntéseit, többek között a Közel-Keletet érintő kérdésekben.