Izrael az ENSZ BT-hez fordul Irán katonai jelenléte miatt Szíriában

Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács (BT) fellépését kérte Irán szíriai katonai terjeszkedése miatt, több határmenti incidenst követően. Egyik esetben izraeli területre robbanószereket telepítettek, valószínűleg Teherán irányítása alá tartozó egységek – írja a The Times of Israel.

Az izraeli hadsereg az Iráni Forradalmi Gárda elit egységét, a Quds Force-t vádolja azzal, hogy három gyalogsági aknát telepített izraeli területen, a szír határ mellett, november 17-én, amit aztán izraeli megtorló csapások követtek.

A felderített aknákat izraeli területre, de a biztonsági kerítés szíriai oldalán helyezték el, ahol izraeli katonák rendszeresen járőröznek, ami azt jelzi, hogy a robbanószereket a katonák ellen akarták használni.

Hidai Zilberman, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, az aknákat a határ mentén élő szír állampolgárok telepítették, az iráni Quds Force irányításával.

A Quds Force 840-es egysége áll egy hasonló, augusztusi próbálkozás mögött is, amikor négy fegyveres robbanószereket telepített volna egy üresen álló katonai megfigyelőálláshoz a határ mentén. A négy fegyverest lelőtték az izraeli katonák, amikor az ország területére léptek.

Izrael állítólag megint iráni célpontokra csapott le Szíriában

Az izraeli védelmi minisztérium nem kommentálta a szíriai bejelentést.

Gilad Erdan levélben fordult Inga Rhonda Kinghez, az ENSZ BT elnökéhez és Antonio Guterres ENSZ-főtitkárhoz, jelezve, hogy ezek a lépések „közvetlenül sértik” az Izrael és Szíria között 1974-ben kötött leszerelési megállapodást, amely véget vetett a Jom Kipur-i háborúnak, létrehozva egy ütköző zónát a határ mentén.

Erdan közölte, hogy az izraeli-szíriai határ mentén dolgozó ENSZ békefenntartók, az UNDOF számára bemutatták a támadáskísérletek részleteit és a bizonyítékokat.

„Ezek az incidensek, amelyeket Irán proxy erői hajtottak végre Szíriában, ismét azt bizonyítják, hogy szíriai területen, beleértve az elválasztó területet, ellenséges elemek működnek”

– írta az izraeli ENSZ-nagykövet.

„A szír rezsim továbbra is megengedi Iránnak és proxy erőinek, hogy területét használják, beleértve katonai létesítményeit, ezzel is megerősítve jelenlétüket, aláásva a régió stabilitásáért tett erőfeszítéseket”

– tette hozzá.

„Ezek a lépések az 1974-es megállapodás súlyos és nyilvánvaló megsértését jelentik, és magában hordozzák a régió súlyos eszkalációjának a lehetőségét, amely nem csak a helyi civil lakosságot, hanem az ENSZ helyszínen dolgozó alakulatait is veszélyezti. Izrael elvárja ezeknek az incidenseknek a kivizsgálását az UNDOF részéről, és egy megfelelő jelentés elkészítését a BT tagjai számára”

– írta Erdan.

„Izrael felszólítja a BT-t, hogy ítélje el ezeket az ismétlődő, veszélyes cselekményeket, és követeli, hogy Irán és proxy erői teljes mértékben vonuljanak vissza Szíriából és a kiépített katonai infrastruktúrát is vigyék magukkal”

– fogalmazott az izraeli ENSZ-nagykövet.

Izrael elfogadhatatlan fenyegetésnek értékeli a folyamatos iráni katonai jelenlétet Szíriában, amelynek megakadályozására katonai lépéseket tesz.

Az izraeli hadsereg a 2011-es szíriai polgárháború kitörése óta többszáz légicsapást hajtott végre Szíriában, iráni katonai célpontok ellen, akadályozva az iráni rezsimet abban, hogy fejlettebb fegyverekkel lásson el terrorcsoportokat, mint például a Hezbollah-t.

Irán kemény válaszcsapással fenyeget, ha Izrael tovább támadja Szíriában

Teherán azután közölte a fenyegetést, hogy éjjel 14 Iránt támogató fegyveres halt meg egy szíriai légicsapásban, amelyet vélhetően Izrael hajtott végre.