Irán kemény válaszcsapással fenyeget, ha Izrael tovább támadja Szíriában

Pusztító választ ígér Teherán azoknak, akik megzavarják szíriai „tanácsadóinak” munkáját. Ezt azután közölték, hogy az éjjel 14 Iránt támogató fegyveres halt meg egy szíriai légicsapásban, amelyet vélhetően Izrael hajtott végre.

Irán vasárnap közölte, hogy véget vetne az „üss és fuss” jellegű izraeli légitámadásoknak Szíriában. Az ország keleti részén az éjjel 14 iraki és afganisztáni, Iránt támogató fegyverest öltek meg egy légicsapásban, amelyet a feltételezések szerint az izraeli légierő hajtott végre – írja a The Times of Israel.

Teherán már a múlt héten is hasonló fenyegetést tett közzé, amikor egy izraeli támadás megakadályozta, hogy Irán által támogatott fegyveresek robbantásos akciót hajtsanak végre a Golán-fennsíkon.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője szerint „a cionista rezsim is jól tudja, hogy vége az «üss és fuss» időszakának, éppen ezért nagyon óvatosak”.

A szóvivő tagadta azt az Izrael által régóta hangoztatott állítást, hogy Teherán a saját állandó katonai jelenlétét építi ki Szíriában. Azt mondta, hogy Irán csak „tanácsadó” szerepet tölt be az országban.

„Irán tanácsadói minőségben van jelen Szíriában, és természetesen ha bárki megzavarja ezt a tanácsadói jelenlétet, akkor a válaszunk pusztító lesz”

– közölte a szóvivő, aki nem erősítette meg az iráni erők veszteségét.

Iráni TV: „Rakéta arzenálunkat Izraelre irányítjuk”

Irán egyelőre továbbra is szavakkal fenyegetőzik a zsidó állam ellen. 

A nyilatkozat azután történt, hogy szíriai megfigyelők szerint számos légicsapás történt éjszaka Deir Ezzor tartományban, az iraki határ közelében, amelyeket valószínűleg izraeli vadászgépek hajtottak végre.

Több mint tíz támadás iráni támogatottságú fegyvereseket ért Albu Kamal határ menti faluban.

A légicsapásokban 8 iraki és 6 afgán fegyveres halt meg. Két bázist és számos katonai járművet is megsemmisítettek a támadásokban.

Irán által támogatott fegyveresek jelentős számban vannak jelen Szíriában, az iraki határ közelében is, amely az Iszlám Állam korábbi hátországa volt.

Szerdán az izraeli hadsereg szokásaitól eltérően elismerte az iráni erők elleni támadást Szíriában. Raktárakat, irányító állásokat, katonai bázisokat, rakétaüzemeket bombázott, válaszul arra, hogy aknákat fedezett fel az izraeli-szíriai határ közelében a Golánon.

Csütörtökön olyan légifelvételeket is közzétett az izraeli hadsereg, amelyeken az látszik, hogy milyen pusztítást sikerült elérniük olyan szíriai katonai bázisokon, amelyeket az iráni forradalmi gárda egységei használnak.

Izrael iráni terrorsejtek aknáira lelt a Golán-fennsíkon

A felelős szíriai 840-es egység egy titkos hadtest, amely a terrorista infrastruktúra létrehozásáért felel Iránon kívül nyugati célpontok és ellenzéki csoportok ellen.

A szíriai állami média elismerte, hogy három szír katona meghalt a légicsapásokban. Szíriai megfigyelők szerint 10 ember halt meg a légicsapásokban, köztük irániak is.

Kedden izraeli katonák három aknát hatástalanítottak izraeli területen, közel a szír határhoz. Izrael szerint azokat Irán által támogatott szír katonák telepítették hetekkel korábban.

Az izraeli hadsereg 2011 óta több száz légitámadást hajtott végre Szíriában, hogy lassítsa az iráni katonai terjeszkedést a térségben.