Izrael iráni terrorsejtek aknáira lelt a Golán-fennsíkon

Az izraeli hadsereg által a Golán-fennsíkon, a szíriai határ közelében talált aknák a 840-es egység által lettek telepítve, ez a csoport az iráni Kudsz-erőkhöz köthető – írja a The Jerusalem Post.

A szíriai 840-es egység egy viszonylag titkos operatív hadtest, amely többek között a terrorista infrastruktúra tervezéséért és létrehozásáért felel Iránon kívül nyugati célpontok és ellenzéki csoportok ellen.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Hidai Zilberman szerint a hétfőn felfedezett gyalogsági aknákat több hete helyezték el az iráni Kudsz-erők parancsnokságának irányítása alatt.

A hadsereg több hónapja követi a Kudsz-erők terrorista celláit, amelyek robbanóanyagokat próbáltak elhelyezni a határon, és járőrök által, gyalogosan és drónokkal derítik fel az elrejtett robbanóanyagokat.

A robbanószerkezetekre válaszul Izrael ellentámadást hajtott végre, amelyek nyolc célpontot érintettek a Golán-fennsíktól Damaszkuszig, és több katonát megöltek.

A célpontok között volt egy iráni katonai komplexum a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében; egy titkos katonai laktanya, amely magas rangú iráni tisztviselők és a látogató küldöttségek számára lakóépületként szolgált; parancsnoki pont a szíriai hadsereg 7. hadosztályához, amely együttműködik a Kudsz-erőkkel; és mobil földi-levegő rakéta-teherautók, amelyek a támadások alatt az izraeli vadászgépekre lőttek.

Augusztusban a Maglan felderítő egység csapatai robbanóanyagok elhelyezését akadályozták meg a szíriai határkerítés mentén, a négytagú cella tagjait megölték.

A nyomozását követő helyszínelésen, a kerítéstől mintegy 25 méterre, Izrael területén belül fegyvereket és egy robbanószerkezeteket tartalmazó zsákot találtak.

Izrael többször is figyelmeztetett Irán regionális hegemónia törekvéseire, és elismerte, hogy több száz légicsapást hajt végre a „háborúk közti háború” nevű kampányának részeként (héberül MABAM), hogy megakadályozza a fejlett fegyverek átadását a libanoni Hezbollah erőinek Szíriában, ahol könnyen támadást intézhetnek a zsidó állam ellen.

A Golán-fennsík túloldalán erősít Irán és a Hezbollah

Szíriából térnek haza a Hezbollah harcosai a libanoni és a szíriai határra.