Iráni kivégzéstől próbál megmenteni Svédország egy iráni-svéd orvost

Az iráni-svéd Ahmadreza Djalali négy éve látogatott Iránba, elfogták, kínozták, kémkedésre próbálták rábírni, majd Izraelnek kémkedés vádjával halálra ítélték. A svéd külügyminiszter küzd a koholt vádak alapján elítélt orvos életéért – írja a JTA hírügynökség.

A svéd külügyminiszter arra kérte Iránt, hogy kímélje meg a svéd-iráni orvos életét, akit azzal vádolnak, hogy Izrael számára kémkedett, mondván, koholt vádak alapján ítélték el.

„Svédország elítéli a halálbüntetést és azon dolgozik, hogy az Ahmadreza Djalali elleni ítéletet ne hajtsák végre”

– írta Ann Linde a Twitteren, hozzátéve, hogy beszélt iráni kollégájával, Javad Zariffal.

Djalali, a neves sürgősségi orvos 2016-ban látogatott Iránba, ahol letartóztatták és egyebek mellett azzal vádolták, hogy Izrael számára kémkedik.

Kivégezték Iránban az rendszerkritikus birkózó világbajnok Navíd Afkarit

A sportoló ügye nemzetközi visszhangot keltett, egyebek közt Donald Trump amerikai elnök is kegyelmet kért a 27 éves férfi számára.

Az orvos emberi jogi csoportoknak azt mondta, hogy a 2017-es vallomásait kínzással és családjával való fenyegetéssel kényszerítették ki belőle. Azt is elmondta, hogy a vádak megtorlás volt azért, amiért elutasította, hogy Iránnak kémkedjen.

Djalali feleségének elmondta, hogy az elmúlt napokban egy másik börtönbe vitték át, hogy felkészítsék a kivégzésre.

Irán kiskorúakat végez ki

A nemzetközi jog tiltása ellenére Irán nyolc 18 év alatti gyereket végzett ki tavaly és kettőt idén állítja egy ENSZ szakértő.