Irán kiskorúakat végez ki

iráni nyilvános kivégzés

A nemzetközi jog tiltása ellenére Irán nyolc 18 év alatti gyereket végzett ki tavaly és kettőt idén, állítja egy ENSZ szakértő. 

Javaid Rehman, független emberi jogi szakértő az ENSZ-közgyűlés emberi jogi bizottságának tartott beszámolót az iráni helyzetről. Rehman információi szerint Irán 2018-ban hét gyereket végzett ki – írja a The Times of Israel.

Rehman információi szerint jelenleg is 90 kiskorú ül halálsoron Iránban. A perzsa állam aláírója a A gyermekek jogairól szóló egyezménynek, amely tiltja, hogy 18 év alattiakat halálbüntetéssel sújtsanak.

Iránban a világon az egyik legmagasabb a kivégzések száma. 2017-ben 507 embert végeztek ki, ehhez képest 2019-ben eddig 173 ember halálos ítéletét hajtották végre. Iránban a leggyakrabban használt kivégzési forma az akasztás.

Egy bankrabló nyilvános akasztását figyelő tömeg Iránban. Fotó: Wikimedia commons/Fars News Agency

Rehman nyilatkozata szerint az iráni ember jogi helyzet folyamatosan romlik. Akik felemelik a szavukat a rezsim ellen, azokat letartóztatják, megfélemlítik, vagy börtönbe vetik.

Csak az elmúlt egy évben nyolc prominens emberjogi ügyvédet tartóztattak le a hatóságok.

Nők szabadságáért harcoló ügyvédnőt ítéltek el Iránban

Hét év börtönbüntetésre ítélte az iráni bíróság a fejkendő viselésének megtagadásáért perbe fogott nők védőjeként ismertté vált Naszrín Szotudeh ügyvédnőt.

A szankciók miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben a munkások elégedetlensége is nő. A jobb munkakörülményekért tüntetőket általában nemzetbiztonság fenyegetésének vádjával állítják bíró elé.

Rehman beszámolója szerint Iránban a vallási és etnikai kisebbségbe tartozókat vádolják meg a leggyakrabban a nemzetbiztonság veszélyeztetésével.