Nők szabadságáért harcoló ügyvédnőt ítéltek el Iránban

Hét év börtönbüntetésre ítélte az iráni bíróság a fejkendő viselésének megtagadásáért perbe fogott nők védőjeként ismertté vált Naszrín Szotudeh ügyvédnőt.

Szotudeh ellen azután emeltek ismét vádat, hogy olyan nők jogi képviseletét vállalta el, akik az iszlám köztársaságban kötelező fejkendőviselés ellen, az öltözködés szabadságáért tüntettek.

Fotó: CHRI

Az iráni ISNA hírügynökség értesülései szerint az 55 éves, korábban Szaharov-díjjal is kitüntetett Szotudehre öt évet róttak ki rendszerellenes szervezkedés címén, további kettőt pedig azért, mert gyalázta az ország legfelsőbb vallási vezetőjét, Ali Hameneit. Mohammed Mokíszeh, a tárgyalást vezető bíró újságíróknak azt mondta, az ítélet nem jogerős.

Az aktivistát múlt szerdán a távollétében ítélték el, miután megtagadta a részvételt a teheráni forradalmi bíróságon lefolytatott tárgyaláson, mert nem választhatta ki védőjét.

Szotudeh korábban már kapott három év börtönbüntetést munkája miatt: 2010-től 2013-ig „rendszerellenes propaganda terjesztéséért” ült börtönben.

„Mostani ügye jól érzékelteti, hogy a teheráni rezsim mennyire tart még a békés kihívástól is.”

– mondta a múlt héten Hádi Gaemi, a New York-i székhelyű Iráni Emberi Jogok Központja jogvédő szervezet vezetője, hozzátéve, hogy az iszlám köztársaság vezetői „tudják, hogy az ország jelentős részének elege van a fejkendőviselést előíró törvényekből”.

Az arabul hidzsábnak nevezett fejkendő, illetve szigorúbb, perzsa változata, a csador (amely az egész testet elfedi) nem csupán a perzsa kulturális örökség része, hanem a muszlim vallástudósok nagy része is kötelezőnek tartja. A fejkendő és a csador 1936-ban vált politikai jelképpé, miután Irán nyugatbarát uralkodója, Reza Pahlavi sah a modernizáció jegyében betiltotta őket. A tiltás a sah 1941-es eltörléséig érvényben volt, később pedig a következő sah, Mohammed Reza Pahlavi és rendszere elleni lázadás egyik szimbólumává vált.

1979-ben, az iráni iszlám forradalom győzelmével az ország új vezetője, Ruholláh Khomeini ajatollah kötelezővé tette a nők számára a haj és a test elfedését.

Az akkori rendelkezések az évek során enyhültek, azonban a fejkendő viselése ma is kötelező az országban.

Az öltözködés szabadságáért tüntetve számos iráni nő vonult utcára 2017 végén és 2018 elején.