A perzsa elnök enyhülést remél Biden elnökségétől

Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölt vezetése alatt „könnyű” lehet a kapcsolat javítása Irán és az Egyesült Államok között – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szerdán.

„Visszatérhetünk a 2017. január 20-át megelőző, feszültségek előtti időszakhoz” – emelte ki televíziós beszédében Róháni, Donald Trump amerikai elnök beiktatásának dátumára utalva.

„Amennyiben az új amerikai kormányzat részéről megvan a megfelelő politikai akarat, rendkívül könnyű megoldást találni sok problémára”

— hangsúlyozta.

Hozzátette, Teherán kész újra eleget tenni a 2016-os nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, amennyiben Washington is így tesz, illetve feloldja az utóbbi években elrendelt újabb szankciókat.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője ugyanakkor szkeptikusan nyilatkozott a Nyugattal folytatandó újabb tárgyalásokat illetően.

Irán kapcsolatai az Egyesült Államokkal 2018-ban jelentősen megromlottak, miután Trump egyoldalúan felmondta a Teheránnal 2016-ban kötött atomalkut, és új szankciókat hozott Teherán ellen. Biden ígéretet tett arra, hogy ha Irán teljesíti a szerződésben foglaltakat – vagyis atomprogramját csakis békés célból folytatja -, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik a megállapodáshoz.

Az elemzők megjegyzik, hogy Irán keményvonalas politikusai Trump győzelméért szurkoltak, ugyanis nem szeretnék, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson, ugyanakkor van esély rá, hogy csillapodik Teherán és Washington ellenségeskedése.

Berlin, Párizs és London az atomalku betartására szólította fel Teheránt

Irán többszörösét birtokolja a megengedett uránium mennyiségének, a német, francia és a brit külügyminiszterek Berlinben tárgyaltak a kérdésről.