Berlin, Párizs és London az atomalku betartására szólította fel Teheránt

Irán többszörösét birtokolja a megengedett uránium mennyiségének, a német, francia és a brit külügyminiszterek Berlinben tárgyaltak a kérdésről.

A hivatalos egyezményben vállaltnál tizenkétszer nagyobb mennyiségű urániumot dúsított már Teherán — hivatkozik az ENSZ egyik szervezetére az i24News izraeli hírportál.

A lap idézi a német külügyminisztérium szóvivőjét, aki hétfő este nyilatkozott főnöke, Heiko Maas, valamint brit és francia kollégájának diplomáciai találkozójával kapcsolatban.

„Partnereinkkel együtt határozottan felszólítjuk Iránt arra, hogy hagyjon fel az egyezmény megsértésével és térjen vissza nukleáris kötelezettségeinek maximális teljesítéséhez”

— fogalmazott Andrea Sasse német külügyi szóvívő.

A három külügyminiszter azért tanácskozott, hogy megvitassák, milyen lehet az esetleges további együttműködés a 2015-ben Iránnal megkötött atomegyezmény aláírói és az új amerikai politikai vezetés között.

Mint ismert, Donald Trump 2018-ban kilépett az eredetileg Bécsben aláírt atomalkuból.

Azóta mind az amerikai, mind az izraeli vezetés következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy Iránnal nem lehet semmilyen kompromisszum az atomfegyverek gyártásának kérdésekben.

Benjamin Netanjahu éppen a hétvégén emlékeztette Joe Bident, Amerika újonnan megválasztott elnökét arra, hogy Izrael továbbra is ellenzi az irániakkal való egyezkedést, és habár Biden tett utalásokat valamiféle atomalkuhoz való visszatérésről, a zsidó állam semmiképpen nem fogja azt tolerálni.

Bidennek üzent Netanjahu, miközben Ben-Gurion előtt tisztelgett

Nem fogja szó nélkül hagyni azt, ha az új amerikai vezetés visszatér az Iránnal kötött atomalkuhoz – ezt üzente az izraeli miniszterelnök Joe Bidennek egy vasárnapi megemlékezésen.