Iráni tanácsadó: háborút robbanthat ki a Közel-Keleten egy amerikai támadás Irán ellen

Háborút robbanthat ki a Közel-Keleten egy esetleges amerikai támadás Irán ellen Donald Trump elnökségének végnapjaiban – jelentette ki Hosszein Degán, Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének tanácsadója csütörtökön az MTI szerint.

A politikus, aki a 2021-es iráni elnökválasztás egyik lehetséges jelöltje lehet, az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: „Nem örülünk sem válságnak, sem háborúnak. Nem akarunk háborút”. „Ugyanakkor nem is akarunk tárgyalásokat folytatni pusztán a tárgyalások kedvéért” – hangoztatta.

A 63 éves tanácsadó az interjúban nacionalistaként jellemezte magát nem hagyományos politikai hozzáállással. Degán korábban az iráni Forradalmi Gárda légierejét vezette, majd Haszan Róháni elnöksége alatt védelmi miniszterként szolgált. Az AP fontosnak tartotta kiemelni, hogy a volt dandártábornok meglátásai sokban tükrözik a keményvonalas Hamenei véleményét. A Nyugattal folytatandó tárgyalásokról például Degán kijelentette, hogy nem terjedhetnek ki az ország ballisztikusrakéta-programjára, mivel ez elrettentésül szolgál Teherán ellenségeivel szemben.

„Az iszlám köztársaság nem fogja megvitatni védelmi képességeit (…) senkivel, semmilyen körülmények között” – jelentette ki.

Degán egyben figyelmeztetett, hogy a Trump fennmaradó hivatali idejében végrehajtott bármilyen „korlátozott, taktikai csapás szabályos háborúvá fajulhat”. „Minden bizonnyal egy ilyen átfogó válságot nem tudna elviselni az Egyesült Államok, a térség, de a világ sem” – tette hozzá.

Egyben figyelmeztetett Izrael növekvő jelenlétére is a régióban, amely szerinte „stratégiai hibává” válhat. A zsidó állam ugyanis nemrég rendezte kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. „Kiterjedt frontot nyit. Képzeljék csak el, minden izraeli célponttá válhat bármely bázison Izrael-ellenes csoportok számára” – hangsúlyozta.

Degán kiemelte azt is, hogy Irán célja továbbra is az amerikai csapatok kiszorítása a térségből, bosszúból az amerikai dróncsapásban megölt Kászem Szulejmániért, az iráni Forradalmi Gárda befolyásos külföldi műveleti főnökének januári meggyilkolásáért.

Az iráni Forradalmi Gárda csütörtökön közölte, hogy helikopterek, drónok, illetve rakétavetők hordozására képes hadihajót bocsájtottak vízre Iránban. A harcokban elesett Abdollah Rudaki haditengerészeti parancsnokról elnevezett hajóról készült képeken látható volt, hogy egy helikopter mellett felszíni és légi célpontok elleni rakétákkal, illetve fedélzeti géppuskákkal van felfegyverezve. A fedélzeten a Forradalmi Gárda haditengerészeti erői által gyakran használt négy kisebb rohamcsónak is volt.

A gárda tájékoztatása szerint a hajó 150 méter hosszú. Fedélzetén nincs felszállópálya, csak helikopter-leszállóhely.

Ali Reza Tangsziri ellentengernagy, az iráni Forradalmi Gárda haditengerészetének vezetője nyilatkozatában arra utalt, hogy csapatai ki akarják terjeszteni járőrtevékenységüket a Perzsa-öblön túlra. „Jogunkban áll jelen lenni és küldetéseket végrehajtani az Indiai-óceánon” – hangoztatta Tangsziri. Rendes esetben a gárda fedi le a Perzsa-öböl térségét, míg az iráni haditengerészet folytat járőrtevékenységet az Ománi-öbölben, illetve azon túl.

Izrael iráni terrorsejtek aknáira lelt a Golán-fennsíkon

A felelős szíriai 840-es egység egy titkos hadtest, amely a terrorista infrastruktúra létrehozásáért felel Iránon kívül nyugati célpontok és ellenzéki csoportok ellen.