Kiakadtak a brit zsidók Jeremy Corbyn gyors visszatérésén

A helyi zsidó csoportok szerint Corbyn rehabilitálása azt jelzi, hogy a párt nem akar szembenézni az antiszemitizmus problémájával. 

Októberben az Egyenlőség és Emberi Jogok Bizottság (EHRC) kiadott egy jelentést, amely elmarasztalta a Munkáspártot a soraiban tapasztalható antiszemitizmus miatt. Jeremy Corbyn, aki 2015-től 2020 elejéig vezette a pártot erre úgy reagált, hogy a jelentés az ellene szövődő politikai összeesküvés része – írja a The Algemeiner. 

„Egy antiszemita is túl sok, de a probléma mértékét szörnyen felnagyította a sajtó, illetve politikai ellenfeleink a párton belül és azon kívül. Ez a kombináció ártott a zsidóságnak, és sosem szabad megismétlődnie”

– fogalmazott Corbyn.

A Munkáspárt Corbyn megjegyzéseire hivatkozva felfüggesztette a baloldali politikus tagságát. Keir Starmer a párt új elnöke a jelentés napját a „szégyen napjának” nevezte.

Mióta Starmer átvette a Munkáspárt vezetését több Corbyn miatt kilépett zsidó politikus visszatért a pártba. Bár a lovagi ranggal is rendelkező politikus színre lépése bizakodással töltötte el a brit zsidó vezetőket, azt többen megjegyezték, hogy a párt Izrael-politikája sajnos nagy valószínűséggel nem fog megváltozni.

Antiszemitizmust bagatellizáló megjegyzéséért felfüggesztette Corbynt a brit Munkáspárt

„Egy antiszemita is túl sok, de a probléma mértékét szörnyen felnagyította a sajtó” – mondta korábban a volt pártelnök a Munkáspárt soraiban tapasztalt antiszemitizmusról.

Kedden 19 napnyi felfüggesztés után a Munkáspárt helyreállította Corbyn tagságát, aki egy Facebook posztban reagált korábbi megjegyzéseire.

A politikus azt írta, hogy az antiszemitizmus miatti aggodalom korábbi szavaival ellentétben „nincs eltúlozva” szerinte a párt tagjai „anti-rasszisták” és „elkötelezetten harcolnak az antiszemitizmus ellen.”

Három brit zsidó csoport vezetője közös nyilatkozatot adott ki Jeremy Corbyn gyors rehabilitálásával kapcsolatban.

„Jogos volt Jeremy Corbyn felfüggesztése, miután félresöpörte az EHRC súlyos vádakat tartalmazó jelentését. Jeremy Corbyn szövetségesei a Munkáspárt vezetőségének az a döntése, hogy gyorsan rendezik az ügyét, miközben száz meg száz ügy halt el az igazgatása alatt, valamint a ma kiadott „nem-bocsánatkérése” csak olaj a tűzre. A procedúra politicizálása szembemegy azzal, amit az EHRC alig egy hónapja ajánlott”

– írta a három szervezet.

Gideon Falter a Campaign Against Antisemitism (CAA) vezetője „színjátéknak” nevezte a felfüggesztést, amit arra szerveztek, hogy enyhítsék az EHRC jelentés negatív hatását.

„Mr. Corbyn visszahelyezésével a Munkáspárt újra bebizonyította, hogy elnézi az antiszemitizmust és esze ágában sincs szembenézni vele. Átejtették a zsidó közösséget. Mr. Corbynt azonnal fel kell függeszteni és ki kell nyomozni a mi panaszunkat egy új független eljárás során, amint azt az EHRC megköveteli”

– nyilatkozta Falter.

The Jewish Labour Movement (JLM) azt írta, hogy a politikus rehabilitációja fel fogja bátorítani azokat, akik egyetértettek Corbyn megjegyzéseivel a jelentéssel kapcsolatban. Szerintük állandóan emlékeztetni kell a pártot, hogy itt nem Jeremy Corbyn az áldozat.

Rekordmennyiségű antiszemita incidenst regisztráltak Angliában

A tavaly az előző évhez képest 7%-kal növekedett a zsidóellenes atrocitások száma a szigetországban, 2019-ben összesen 1.