Rekordmennyiségű antiszemita incidenst regisztráltak Angliában

A tavaly az előző évhez képest 7%-kal növekedett a zsidóellenes atrocitások száma a szigetországban, 2019-ben összesen 1.805 esetet regisztráltak.

A brit Közösségi Biztonsági Alap (CST) monitoring jelentése alapján négy éve folyamatos emelkedés tapasztalható az antiszemita incidensek terén – számol be a The Times of Israel.

„2019 nehéz év volt az angliai zsidóság számára” – ismerteti az tavalyi év eredményének hátterét David Delew, a CST ügyvezetője. „Mind a közösségi média, mind pedig az általános politikai megnyilvánulások teret adtak az antiszemitizmusnak” – véli a szakember.

A regisztrált esetek majd kétharmada Londonban (947 eset) vagy Manchesterben (223 eset), illetve e városok környékén történt, azonban miközben az összes antiszemita incidens száma növekedett, magában Manchesterben 11%-os csökkenés volt megfigyelhető.

Az antiszemita incidensekkel leginkább fertőzött két hónap december (184 eset) és február (182 eset) volt, ezekben az időszakokban különösen éles közéleti viták zajlottak a brit Munkáspártot ért antiszemita vádakkal kapcsolatban.

Antiszemita graffiti London belvárosában

A Munkáspártot 2015 óta irányító Jeremy Corbyn személye szinte egybeforrt a párt antiszemita irányváltásával, amivel kapcsolatban a saját pártján belül is többen kritizálták a vezetőt, követelve, hogy a párt fogadja el az IHRA, a holokauszt emlékezetének ápolására létrehozott nemzetközi szervezet antiszemitizmus definícióját.

Corbyn pártjának decemberi súlyos veresége után lemondott, a választáson való gyenge szereplést sokan annak is tudták be, hogy Corbyn nem állt ki az antiszemitizmus ellen.

Jeremy Corbyn nem kért bocsánatot a pártjában uralkodó antiszemita trendek miatt

Pedig a BBC-nek adott interjúja során a műsorvezető újra és újra szembesítette azzal, hogy pártjában erősödnek az antiszemita érzelmek és ő maga is többször tett zsidóellenesnek nevezhető kijelentéseket.

A CST által közölt kutatás kimutatta, hogy a zsidóellenesség legfőbb melegágyai a közösségi médiafelületek, amelyeken szinte megszámlálhatatlan mennyiségű antiszemita jellegű poszt vagy komment található. Ezeknek csupán elenyésző hányadával kapcsolatban érkezett bejelentés a szervezethez, így a közölt adatok inkább arányokat, semmint valós számokat mutatnak.

Míg az internet, és azon belül a közösségi média a verbális antiszemita atrocitások fő felülete, az országban 158 erőszakos zsidóellenes cselekményt is regisztráltak, ami 25%-os növekedést mutat az előző évhez képest. Londonon és Manchesteren, illetve ezek környékén túl magas számú antiszemita incidenst regisztráltak Hertfordshire-ban (76), Northumbriában (58), Merseyside-ban (56), West Yorkshire-ben (38), West Midlands-ben (27) és Wales-ben (16) is.

Megduplázódott a gyűlöletcselekmények száma Angliában az elmúlt évben

A The Guardian írása az angol kormány által közölt adatokra hívja fel a figyelmet, arra, hogy Angliában és Walesben megkétszereződött a gyűlöletcselekmények száma az elmúlt évben.