Megduplázódott a gyűlöletcselekmények száma Angliában az elmúlt évben

A The Guardian írása az angol kormány által közölt adatokra hívja fel a figyelmet, arra, hogy Angliában és Walesben megkétszereződött a gyűlöletcselekmények száma az elmúlt évben – jelenti a The Times of Israel.

2018-ban 1,326 esetben regisztráltak zsidók elleni támadásokat, ami a tavalyi 672 alkalomhoz képest aggasztó tendenciát mutat. A zsidók elleni támadások egyébként 18%-át teszik ki a vallási alapú gyűlöletcselekményeknek a szigetországban.

Muszlimok ellen elkövetett gyűlöletcselekményt tavaly 3,530 alkalommal regisztráltak, ami megegyezik az egy évvel korábbi adattal.

Antiszemita graffiti egy angliai városban, zsidó iskola előtt parkoló teherautókon

Összességében a gyűlöletcselekmények több, mint megkétszereződtek 2013 óta, tavaly ilyenekből 103,379-et jegyeztek fel.

Míg a rasszista alapú gyűlöletcselekmények 78,991 esetet fednek le a gyűlöletcselekmények összességéből, a vélt, vagy valós szexuális beállítottság miatt indított támadások is 25%-al növekedtek az elmúlt évben.

Az angol belügyminisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy az emelkedő számok részben annak tudhatók be, hogy míg korábban sok esetet elhallgattak azok elszenvedői, az utóbbi időben egyre több esetet jelentenek a hatóságoknak, ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy fontos össztársadalmi kérdések, mint például a Brexit szavazás is negatívan hatnak a gyűlöletcselekmények szempontjából.