Háromoldalú találkozót tartott Jeruzsálemben Pompeo, Netanjahu és a bahreini külügyminiszter

Az izraeli-bahreini kapcsolatok fejlesztéséről, gazdasági és légiforgalmi megállapodásokról folytatott tárgyalások végén háromoldalú találkozón vett részt Jeruzsálemben Izrael, Bahrein és az Egyesült Államok – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerda este.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Abdel-Latif az-Zajáni bahreini külügyminiszter közös nyilatkozatot tett az egész napos tárgyalás-sorozat utolsó megbeszélése, háromoldalú találkozójuk előtt a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciáján.

Netanjahu ezen gratulált Donald Trump amerikai elnöknek az Öböl menti államokkal született egyezmények aláírásához, melyekre – mint mondta – Trump nélkül nem kerülhetett volna sor.

„Hat hét alatt három békeegyezmény, nem hiszem, hogy lehetne ennél jobb. Ma ismét történelmet írunk: ez az első látogatás Bahreinből, amely fontos mérföldkő a nemzetek közötti béke kezdetén”

— hangsúlyozta a kormányfő.

„Remélem, sokkal több megállapodás lesz. Ezek azért is fontosak, mert elszigetelik az olyan káros országokat, mint Irán. A megállapodások támogatják a vallásszabadságot, mivel a muszlimok a repülőjáratok révén szabadabban imádkozhatnak „Tel-Avivtól Manámáig”. Izrael és Bahrein bizonyítják, hogy „valóra válhat a jövőkép”

— szögezte le a bahreini külügyminiszter.

Netanyahu, Pompeo in Joint Presser on Israel-UAE Normalization Deal

Articles: https://www.i24news.tv/enLive:http://i24ne.ws/4GMK30qJn0AFacebook: https://www.facebook.com/i24newsEN/Twitter: https://twitter.com/i24NEWS_ENInstag…

Mike Pompeo is a békemegállapodások jelentőségét hangoztatta, melyeket közlése szerint a világ számos részén, gyakran váratlan helyeken köszönnek meg neki utazásai során.

„Ez az egyezség csodálatos gazdasági lehetőségeket vet fel, és Irán felé is jelzi, hogy csökken a befolyása a térségben, és elszigetelődik mindaddig, amíg irányt nem vált”

— vélekedett az amerikai külügyminiszter.

Mire számíthat Izrael a Trump-elnökség utolsó 70 napjában?

Amerikai tisztviselők szerint valószínűtlen, hogy az Ábrahám-egyezmény résztvevőinek listája növekedni fog Biden beiktatása előtt,

Abdel-Latif az-Zajáni előzőleg Reuven Rivlinnel találkozott, s az államelnöki rezidencián elmondta, hogy heti 14 személyszállító járatban állapodtak meg Bahrein és Izrael között, melyek részben Eilatba és Haifába repülnek, és megegyeztek heti öt teherszállító repülőjáratban is.

„Izrael keményen és büszkén dolgozik egyebek közt a víztisztító technológiák, az élelmezésbiztonság, az egészségügy, a környezetvédelem fejlesztéséért. Ezen kihívások közül sokban osztozunk, együtt le tudjuk győzni őket. Együtt sokat tehetünk a jó jövő érdekében az összes nép, természetesen palesztin szomszédaink számára is”

— emelte ki az izraeli államfő.

A külügyminisztériumban tartott tárgyalások után bejelentették, hogy

megállapodtak a nagykövetségek kölcsönös megnyitásában a két ország között.

Pompeo három napot tölt Izraelben, és a tervek szerint ellátogat Saár Binyamin júdea-szamáriai település borászatába, valamint a Golán-fennsíkra is.

A korábbi amerikai kormányzatok tagjai eddig soha nem tettek hivatalos látogatást ezeken a vitatott státuszú területeken.

Trump 2019 márciusában elismerte Izrael fennhatóságát a fennsík felett.

Zajáni írta alá Bahrein nevében a szeptember 15-i washingtoni ceremónián, a Fehér Házban az úgynevezett Ábrahám-egyezményeket és a „békenyilatkozatot” Izraellel.

Pompeo hét országot érintő mostani útján Franciaországba, Törökországba, Grúziába, az Egyesült Arab Emírségekbe, Katarba és Szaúd-Arábiába látogat még el.

Pompeo zökkenőmentes átmenetre számít Trump második hivatali idejére

Az amerikai külügyminiszter pénteken hetedhét országra szóló körútra indul, mintha mi sem történt volna.