Pompeo zökkenőmentes átmenetre számít Trump második hivatali idejére

Az amerikai külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján vitatta a 2020-as elnökválasztás kimenetelét, leszögezte, hogy az még nem lefutott ügy, és azt jósolta, hogy főnöke, Donald Trump végül felülkerekedik Joe Bidenen, aki eddig több, mint 4,6 millió szavazat előnnyel vezet.

A újságírói kérdésre, hogy szerinte zökkenőmentes átmenet várható-e a Biden kormányzat hatalomátvételére, Pompeo mosolyogva így fogalmazott:

„Zökkenőmentes lesz az átmenet a második Trump kormányzásra.”

„Én nagyon bízom benne,, hogy meg fogunk számolni — és meg kell számolnunk — minden érvényes szavazatot. Meg kell bizonyosodnunk róla, hogy egyetlen törvénytelen szavazatot sem számítottak be az eredménybe”

— szögezte le Pompeo.

Mindkét politikai oldal tisztségviselői, még a legkiélezettebb versenyt eredményező ún. csatatérállamokban is úgy nyilatkoztak, hogy a szavazás rendben jelentősebb szabálytalanságok nélkül zajlott le. Trump kampány stábja azonban választási csalásra gyanakszik még azokban a panaszos esetekben is, amelyeket a szövetségi bíróságok már elutasítottak.

Mike Pompeo hét országban fog látogatást tenni, köztük Izraelben – jelentette be a Külügyminisztérium kedden. Pompeo pénteken indul egy tíznapos útra, melynek első állomása Franciaország lesz, ahol Macron elnökkel, Le Drian külügyminiszterrel és más vezető tisztségviselőkkel fog találkozni — újságolja az ujkelet.live.

Isztambulban Pompeo találkozni fog I. Bartholomew konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, „hogy megvitassák Törökország és a régió vallási kérdéseit, és előmozdítsák a vallásszabadsággal kapcsolatos határozott álláspontunkat szerte a világon” – áll a Külügyminisztérium közleményében.

Törökországot követően a külügyminiszter a grúziai Tbiliszibe indul, ahol Zourabichvili elnökkel, Gakharia miniszterelnökkel és Zalkaliani külügyminiszterrel találkozik, „hogy kifejezze támogatását Grúzia szuverenitása és területi integritása iránt, a demokratikus reformok további előrehaladásának ösztönzésére”.

Pompeo várhatóan a jövő héten érkezik Izraelbe, hogy találkozzon Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, hogy megvitassák az Ábraham-egyezményt, „és Irán rosszindulatú tevékenységeinek kezelésére irányuló közös erőfeszítéseinket”.

„Ha Pompeo külügyminiszter folytatja ezt a vonalat Trump győzelmével és a hatalom átadással kapcsolatban, nagyon problémás lesz, amikor a jövő héten megérkezik ide, és a sajtótájékoztatón Netanjahu és [Beni] Gantz [védelmi miniszter] mellett fog állni, és ez kínos helyzet lesz Izrael Állam számára” – nyilatkozta Barak Ravid a Walla és az Axios riportere reggel a 103FM-nek.

A Trump-kormány, Izraellel és több Öböl-öböl állammal együttműködve, állítólag egy olyan terv kidolgozását szorgalmazza, amely új szankciók hosszú sorával sújtaná Iránt Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatásáig hátralévő 10 hét alatt.

Trump még gyorsan elárasztaná szankciókkal Iránt, mielőtt beiktatják Bident

Állítólag minden hétre jutna egy, egészen január 20-ig, Biden lehetséges beiktatásáig.

Ezután három arab országban tesz látogatást: az Egyesült Arab Emírségben, amely a közelmúltban normalizálta kapcsolatait Izraellel, a Fehér Ház által közvetített megállapodással. Pompeo Abu Dzabiban találkni fog Mohammed bin Zayed trónörökössel, „hogy megvitassák a biztonsági együttműködést és a regionális kérdéseket”.

Ezután Katarba utazik, hogy találkozzon Amir Tamim bin Hamad Al Thanival, valamint Mohammed bin Abdulrahman Al Thani miniszterelnök-helyettessel és külügyminiszterrel, „hogy megvitassák a kétoldalú és regionális kérdéseket, ideértve az öbölbeli egység fontosságát is”.

Végső állomása Szaúd-Arábiába lesz, ahol Mohammed bin Salman trónörökossel találkozik – közölte a Külügyminisztérium sajtóközleménye.

A cikk folytatása itt olvasható.