Először tárgyal Izraelben a bahreini külügyminiszter

Az izraeli – bahreini kapcsolatok fejlesztéséről, gazdasági és légiforgalmi megállapodásokról tárgyal Jeruzsálemben az Izrael, Bahrein és az Egyesült Államok részvételével rendezett háromoldalú találkozón a bahreini külügyminiszter – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Bahrein külügyminisztere a két ország történetében először ért földet repülőgépével a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtéren szerda reggel, hogy magas rangú izraeli és amerikai vezetőkkel, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tárgyaljon 12 órás villámlátogatásán.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter köszöntötte a repülőtéren maszkban, könyökeik összeérintésével a szintén maszkban érkező bahreinieket. Később munkaértekezletet tartottak a jeruzsálemi külügyminisztériumban.

Abdel-Latif az-Zajáni bahreini külügyminiszter, Bahrein első Izraelbe látogató minisztere országa légitársasága, a Gulf Air első közvetlen járatával érkezett. A 25 tagú delegációval Bahrein külügyminiszter-helyettese, a polgári repülés vezetője és több újságíró is jött.

Az amerikai küldöttség legmagasabb rangú tagja Mike Pompeo külügyminiszter, a delegációt mellette az amerikai kormány legfőbb közel-keleti béketárgyalója, Avi Berkowitz vezeti, és tagja a nemzetbiztonsági tanács több magas rangú-tisztviselője is.

Pompeo csúcstalálkozón vesz részt Jeruzsálemben Netanjahuval és a bahreini külügyminiszterrel

A csúcstalálkozó az Izrael és Bahrein közötti diplomáciai kapcsolatokat létrehozó megállapodás folytatása, amelyet a múlt hónapban írtak alá Manamában Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter jelenlétében.

A látogatás során a Perzsa-öböl-menti királyság és Izrael számos kétoldalú megállapodást ír alá, a többi között a légi közlekedés és a technológiai együttműködés terén.

Kora délután Reuven Rivlin elnök a jeruzsálemi rezidenciájára látogat el a bahreini vendég, ahol kézjegyével látja el a vendégkönyvet. Ezután Zajáni a miniszterelnöki hivatalban Benjámin Netanjahuval tárgyal, majd háromoldalú megbeszélésen vesz részt az izraeli kormányfővel és Pompeóval, melyen jelen lesz Askenázi is.

„Óriási gazdasági lehetőség rejlik az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel létrejött kapcsolatainkban. A minisztériumban sokan több mint 15 éve dolgoznak ezeken a kapcsolatokon, melyekről ma már végre nyíltan beszélhetünk”

— nyilatkozta az izraeli külügyminisztérium egyik tisztviselője a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak.

„A bahreini külügyminiszter szerdai látogatása ezeknek az erőfeszítéseknek a csúcspontja”

— tette hozzá.

Előzőleg október végén magas rangú izraeli küldöttség járt Bahreinben, ahol nyolc kétoldalú megállapodást írtak alá, és ezen a történelmi első, manámai látogatáson hivatalosan kérték Bahreintől az izraeli nagykövetség megnyitását.

Pompeo látogatása előtt palesztin tüntetők tucatjai tiltakoztak a Pszagot nevű, izraeli kézben lévő ciszjordániai pincészetnél. Törvénytelennek nevezték és elítélték az amerikai külügyminiszter látogatását, s kijelentették, hogy az amerikai politikus jelenléte nem legalizálja a jövendő palesztin állam területén, Ciszjordániában létrehozott izraeli települést és pincészetet.

Az Európai Unió Bíróságának tavaly novemberi döntése szerint Izrael Ciszjordániában gyártott termékei, köztük a Pszagot szőlőültetvény borai nem jelenhetnek meg az EU piacain „Izraelben gyártott” felirattal, izraeli termékként.

Pompeo három napot tölt Izraelben, és szokatlan módon a tervek szerint ellátogat a Saár Binyamin nevű ciszjordániai telepes falu borászatába, valamint a Golán-fennsíkra is. Ezek 1967-ben Jordániától, illetve Szíriától elfoglalt területek, melyek a nemzetközi jog szerint megszállt területnek minősülnek.

Ezért a Donald Trump előtti amerikai kormányzat tagjai nem tettek hivatalos látogatásokat ezeken a részeken. Trump 2019 márciusában elismerte Izrael fennhatóságát a fennsík felett.

Zajáni írta alá Bahrein nevében a szeptember 15-i washingtoni ceremónián, a Fehér Házban az úgynevezett Ábrahám-egyezményeket és a békenyilatkozatot Izraellel.

Pompeo jelenleg hét országból álló tárgyalássorozaton vesz részt, amelyen Franciaországba, Törökországba, Grúziába, az Egyesült Arab Emírségekbe, Katarba és Szaúd-Arábiába látogat még el.

Mike Pompeo történelmi látogatást tehet Júdea-Szamáriába

Eddig még egyetlen amerikai külügyminiszter sem lépett a nemzetközi közösség által illegálisnak tekintett zsidó települések területére.