Újabb súlyos betegség terjed Dél-Izraelben

Nem elég a koronavírus-járvány, amely Izraelt rendkívüli mértékben sújtja, az ország déli részén felütötte a fejét a legionárius betegség is.

A bakteriális eredetű tüdőgyulladás valószínűleg szennyezett vízzel terjed a Negev-sivatagban fekvő Dimona városában — írja a Jediot Aharonot népszerű izraeli napilap internetes kiadása.

Az elmúlt két hétben hét beteget találtak, akiket a beér-sevai Szoroka Kórházban ápolnak. Háromnak közülük súlyos az állapota.

Az eddigi adatok szerint a betegek nem érintkeztek egymással.

„Kétségünk sincs afelől, hogy több eset is lesz” — mondta a Szoroka Kórház epidemiológusa, dr. Lior Neser.

Soroka.JPG (1965×757)
A beér-sevai Szoroka Kórház. Fotó: Wikimedia

„A térségünkben ez egy szokatlan fertőzés, amely általában baktériummal szennyezett levegővel terjed” — tette hozzá a szakember, aki azt is elmondta, hogy értesítették az egészségügyi hatóságokat annak érdekében, hogy indítsanak vizsgálatot annak kiderítésére: mi a forrása a betegségnek.

A legionárius betegség a tüdőgyulladás atipikus fajtája, amelyet a Legionella baktérium okoz. Emberről emberre nem terjed, általában fertőzött vízben, például pocsolyákban, szökőkutakban, nem fertőtlenített kádakban, medencékben fordulhat elő, illetve baktériummal szennyezett levegőben.

A COVID-19 azonosítására használt teszthez hasonló PCR vizeleti teszttel tudják kimutatni a jelenlétét.

Általában súlyos tüdőgyulladással, illetve hasmenéssel, izomfájdalmakkal jár. Antibiotikumokkal kezelik.

Izraelben télen rosszabbra fordulhat koronavírus-helyzet

A téli fűtésre használt légkondicionálók különösen a kisebb légterű irodákban, tantermekben serkenthetik a vírus terjedését.