Öt éve terrorizálta Párizst az Iszlám Állam

A 2015-ös dzsihadista merényletek áldozataira emlékeznek ma a francia fővárosban. A lőfegyverekkel és robbanószerekkel végrehajtott mészárlásokban 130 ember meghalt, 350 megsebesült. A radikális iszlamista veszély azonban nem hagyott alább Franciaországban.

Franciaország-szerte megemlékezéseket tartanak az öt évvel ezelőtti merényletsorozat halálos áldozatainak emlékére. Anne Hidalgo párizsi főpolgármester és Jean Castex miniszterelnök a kormány más tagjaival, illetve az áldozatokat képviselő szervezetek vezetőivel együtt végigjárják a támadások helyszíneit, ahol virágokat helyeznek el.

Este nyolckor pedig az Eiffel-torony fényei kialszanak majd.

Rendeznek egy komolyzenei koncertet is a Párizsi Filharmonikusok előadásában.

Mint emlékezetes, 2015. november 13. estéjén a géppisztollyal felszerelt iszlamista terroristák több helyszínen előre eltervezett, összehangolt támadásokat, illetve robbantásokat intéztek civilek ellen.

Dozens_of_mourning_people_captured_during_civil_service_in_remembrance_of_November_2015_Paris_attacks_victims._Western_Europe,_France,_Paris,_place_de_la_République,_November_15,_2015.jpg (3000×2004)
Virágok a 2015-ös párizsi merényletek egyik helyszínén két nappal a vérengzés után. Fotó: Wikipedia

Az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei megrohamozták a Bataclan Színházat, ahol éppen telt házas rock koncertet tartottak. Tüzet nyitottak a közönségre, akik az Eagles of Death Metal nevű amerikai zenekar előadására váltottak jegyet.

A terroristák túszokat ejtettek, majd a kiérkező rendőrökkel tűzharc bontakozott ki. 90 ártatlan civil életét vesztette, a rendőrök nyolc terroristát lelőttek.

Ezzel párhuzamosan a Stade de France stadionnál is bombamerénylet történt, ahol éppen a francia futballválogatott játszott barátságos mérkőzést Németország ellen. Három dzsihadista egymás után hozta működésbe a testére erősített robbanóövet a stadion közelében.

A dzsihadisták megtámadták a La Belle Équipe kávézó, a Le Carillon bár vendégeit és még néhány helyszínen a párizsiakat és a turistákat.

Összesen három robbantásos merénylet és hat lövöldözés történt, amelyekben 130 ember meghalt, 350 megsebesült.

Francois Hollande akkori francia elnök éjfélkor televízióbeszédet tartott. A második világháború után először rendkívüli állapotot vezettek be Franciaországban, és ideiglenesen visszaállították a határellenőrzéseket.

2015. november 18-án a francia rendőrség egy párizsi lakásban lelőtte a dzsihadisták feltételezett vezérét, Abdelhamid Abaaoudot és annak két segítőtársát.

A támadások egyetlen még élő résztvevője, Salah Abdeslam, aki a 2105-ös menekülthullámot kihasználva néhány napot Budapesten töltött, jövő év elején áll bíróság elé Párizsban 19 másik dzsihadistával együtt.

Franciaországban azonban jelenleg is a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, miután az elmúlt időszakban is több dzsihadista támadás történt.

Tüntetés Bangladesben: Macron-bábut égetett a tömeg

Legalább 50 ezer fős tömeg tüntetett hétfőn is Banglades fővárosában Franciaország ellen a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt. 

Októberen Párizs közelében egy csecsen tinédzser lefejezte Samuel Paty történelemtanárt, aki előzőleg Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak.

Nemrég pedig Nizzában egy magányos merénylő három ember mészárolt le a Notre-Dame-bazilikában.

A Charlie Hebdo szatirikus magazin szerkesztőségét még 2015 januárjában támadták meg dzsihadisták, akik 12 embert gyilkoltak meg, köztük neves karikaturistákat, miután a lap Mohamed-karikatúrákat tett közzé.

A Charlie Hebdo szeptemberben ismét közreadta a képeket, ami óriási felzúdulást váltott ki az iszlám világban. Nem sokkal később az egykori szerkesztőség közelében egy férfi húsbárddal támadt rá két újságíróra.

Az iszlám országokban tömegtüntetések kezdődtek, miután Emmanuel Macron francia elnök kiállt Franciaország világi berendezkedése és értékrendje, illetve a szólásszabadság mellett.

A nizzaihoz hasonló vérengzésekre kell számítani Franciaországban

„Olyan ellenséggel harcolunk, aki egyszerre van kívül és belül” — mondta a francia belügyminiszter.