Tüntetés Bangladesben: Macron-bábut égetett a tömeg

Legalább 50 ezer fős tömeg tüntetett hétfőn is Banglades fővárosában Franciaország ellen a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt. 

A dakkai demonstrálók azzal vádolták meg Franciaországot, hogy támogatja az iszlám vallás legfőbb prófétáját ábrázoló gúnyrajzokat, és a francia termékek bojkottjára szólítottak fel. A szervezők szerint több mint 100 ezren vonultak ki az utcákra. A skandáló tüntetők egy Emmanuel Macron francia államfőt ábrázoló bábut is elégettek.

A francia nagykövetség őrizetét megerősítették, a rendőrök nem engedték a tiltakozókat az épület közelébe.

A Hefazat-e-Iszlam nevű, szélsőséges bangladesi iszlamista csoport ultimátumban szólította fel a dakkai vezetést, hogy 24 órán belül szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Franciaországgal. Dzsunajed Babunagari, a szélsőséges szervezet vezetője meg nem határozott lépéseket helyezett kilátásba, ha követeléseiket nem teljesítik. Az ultraiszlamista szervezet aktivistáit a rendőrség a francia nagykövetség felé menet feltartóztatta.

A bangladesi kormány egyik első állásfoglalásában „aprólékosabb globális párbeszédet szorgalmazott a békés vallásgyakorlásról és sürgette a feleket, a véleménynyilvánítás szabadságával felelősségteljesen éljenek”. A közlemény bár hivatkozott az országban zajló tüntetésekre, de nem tett említést a Hefazat-e-Iszlam követeléséről.

Franciaország Banglades ruházati iparának negyedik legnagyobb felvevőpiaca.

Emmanuel Macron az Al-Jazeera arab hírtelevíziónak adott interjújában a hét végén úgy fogalmazott, megérti, hogy a muzulmánokat sokkolják a Mohamed-karikatúrák, de szerinte ez nem igazolhatja az erőszakot, és neki az is feladata, hogy megvédje a szólásszabadságot Franciaországban.

Macron: „Sokkolóak lehetnek a karikatúrák, de nem tudom elfogadni, hogy igazolják az erőszakot”

„A mi hivatásunk, hogy megvédjük a szabadságunkat és a jogainkat” – tette hozzá a francia elnök az Al-Jazeera arab hírtelevíziónak adott interjújában.

A hétfői már a harmadik tömegtüntetés Franciaország ellen a többségében muszlimok lakta, 160 milliós lakosságú Bangladesben. A tiltakozó megmozdulásokat az váltotta ki, hogy Emmanuel Macron védelmébe vette a Mohamed-karikatúrák közlésének jogát, miután október közepén egy iszlamista támadó Párizs közelében lefejezett egy középiskolai tanárt, aki óráján a diákjainak megmutatta a rajzokat.

A Mohamed-karikatúrák miatt Indonéziában is több százan tüntettek hétfőn a francia nagykövetségnél. A jakartai tiltakozók a „muszlimok ellenségének” nevezték Macront.

Joko Widodo indonéziai elnök a hét végén elítélte az iszlamisták által elkövetett támadásokat, köztük a francia tanár lefejezését, viszont bírálta azt is, hogy a francia hatóságok védelmükbe vették a karikatúrák közlésének jogát. Joko szerint a szólásszabadságot nem lenne szabad felhasználni vallások befeketítésére, és „nagy hiba” összekapcsolni a vallást a terrorizmussal.

Borítókép: MTI/AP/Mahmud Hoszain Opu

„Az iszlamisták háborút folytatnak ellenünk”

Keményen fogalmazott Twitter-üzenetében egy jelentős francia zsidó szervezet vezetője.