Mengeléhez hasonlították a Pfizer zsidó vezérigazgatóját egy görög lapban

Folytatja antiszemita ámokfutását az egyik görög bulvárlap, amely most a koronavírus elleni vakcinákkal kísérletező amerikai világcég vezetőjét támadta meg.

A Makeleio című bulvárlap a napokban címlapján vont párhuzamot Albert Bourla és az auschwitzi emberkísérletei miatt hírhedtté vált náci háborús bűnös, Josef Mengele között. A meghökkentő montázsról a brit The Jewish Chronicle számolt be.

A lap a héten két alkalommal is cikkezett a Szalonikiben, zsidó családban született Bourláról, az egykori állatorvosról, aki jelenleg a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártó vállalatának, a Pfizernek a vezérigazgatója. Egyik írás sem volt hízelgő, sőt.

A „görög zsidó” az „izraeli tanács” nevében milliókat bezsebelve mintegy „méregként” böki bele az emberekbe a kötelező vakcinát, amelynek a „terror-jellegű visszaszámlálása megkezdődött”

— fogalmaztak a cikkekben.

A keddi és a csütörtöki számban elsősorban arra reagáltak: a héten bejelentették, hogy a Pfizer több mint 90 százalékos védettséget adó, koronavírus elleni vakcinát fejlesztett.

A cég jelenleg azt várja, hogy az amerikai hatóságok soron kívül hagyják jóvá a készítményt, azután kezdődhet a vakcina tömeggyártása.

Áttörés előtt: az Európai Unió és Izrael is beszerzi a Pfizer új vakcináját

Ursula von der Leyen Twitter-bejegyzésében közölte: az Európai Unió akár 300 millió adagot is vásárolhat az oltóanyagból.

Az Európai Bizottság már lezárta a vakcina beszerzéséről szóló tárgyalásait, Izrael pedig előrehaladott megbeszéléseket folytat a Pfizer új termékéről. Mi tőbb, pénteki hírek szerint már alá is írták az erről szóló megállapodást.

A Makeleio vádaskodásait nemcsak a görög zsidók hivatalos érdekképviselete, de az athéni kormány is éles hangú közleményben utasította el:

„A lap hangvétele a legaljasabb középkori antiszemitizmust idézi, amikor a zsidókat minden katasztrófa, betegség vagy vereség miatt vádolták. Az Auschwitz felé vezető út akkor kezdődött”

— fogalmaztak az oktatási és vallásügyi tárcánál.

A görög zsidó közösségek központi testülete (Central Board of Jewish Communities in Greece) pedig azt írta, hogy „a Pfizer vezérigazgatójának azonosítása Mengelével, az auschwitzi mészárossal rettenetes és etikátlan támadás Albert Bourla ellen csak azért, mert ő zsidó.” Szerintük a címoldalas montázs „egyértelmű felbujtás a zsidók elleni erőszakra”.

„Ez a legszörnyűbb antiszemita propaganda felháborodással és undorral áraszt el bennünket, mert a tartalma megidézi a zsidók elleni gyűlöletet és fanatizmust.”

— fogalmaztak.

A bulvárlap kiadójának korábbi zsidóellenes megnyilvánulásáról nemrég a Neokohn is beszámolt.

Pert nyert a görög zsidó vezető az őt tolvajnak tituláló kiadó ellen

Sztefanosz Kiosznak 2200 dollárt (mintegy 650 ezer forintot) kell fizetnie azért, mert egy véleménycikkében becsmérelte Athén zsidó közösségének korábbi elnökét.