Pert nyert a görög zsidó vezető az őt tolvajnak tituláló kiadó ellen

Rágalmazás és gyűlöletkeltő beszéd miatt ítélte el egy görögországi bíróság egy újság kiadóját, amiért az évekkel ezelőtt tolvajnak nevezett egy zsidó közösségi vezetőt.

A görögországi zsidó közösségek központi testületének közleményét a The Times of Israel idézi cikkében.  Eszerint egy athéni bíróságon októberben elítélték és pénzbüntetésre kötelezték a Makeleio című bulvárlap kiadóját.

Sztefanosz Kiosznak 2200 dollárt (mintegy 650 ezer forintot) kell fizetnie azért, mert egy véleménycikkében becsmérelte Athén zsidó közösségének korábbi elnökét, Minosz Moissziszt. 

Sztefanosz Kiosz, a rágalmazó lapkiadó. Fotó: The Times of Israel

2017-es írásában úgy fogalmazott, hogy Moisszis egy „durva zsidó”, aki „a barátunknak tetteti magát, miközben a hátsó ajtón lopja el a pénzünket.” A cikk szerint a pénzügyi céget is vezető zsidó vezető az adósságok felvásárlásával a „szegény görögök ellen vétkezett.”

Moisszisz, aki a társalapítója a SYNERGON Partners pénzügyi cégnek, azonnal beperelte a kiadót, és a mostani bírósági határozat szerint

Moisszisz személyes rágalmazása mellett a lap „szándékosan hozzájárult a görög zsidóság elleni gyűlöletkeltő retorika felelevenítéséhez”. 

Zsidó temetőket és Holokauszt-emlékművet gyaláztak meg Görögországban

A vandalizmus azután történt, hogy a görög igazságszolgáltatás neonáci vezetőket küldött rács mögé.