Amerikai médiumok szerint Biden nyert Georgiában, Trump Észak-Karolinában

A New Jersey-i székhelyű Edison Médiakutató intézet első számításai szerint Joe Bidennek 306, Donald Trumpnak 232 elektor támogatását sikerült elnyernie. Az elnökké választáshoz 270 elektori támogatóra van szükség. Trump azonban továbbra sem ismeri el ellenfele győzelmét, miután jogi panaszokkal élt a választások ellen.

Több médium — köztük a Reuters hírügynökség washingtoni irodája, a CNN televízió és Politico című lap is — azt jelentette gyorshírben, hogy

Georgiában 28 év után először győzött demokrata párti elnökjelölt Biden személyében, Észak-Karolina pedig továbbra is republikánus maradt, mert Donald Trump elnök aratott győzelmet.

Georgia 16, Észak-Karolina 15 elektort ad az 538 tagú elektori testületbe. Ez a december közepén összeülő testület választja meg az Egyesült Államok 46. elnökét.

Joe Biden és Kamala Harris. Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster

A New Jersey-i székhelyű Edison Médiakutató intézet első számításai szerint Joe Bidennek 306, Donald Trumpnak 232 elektor támogatását sikerült elnyernie. Az elnökké választáshoz 270 elektori voks szükséges.

A Politico első értékelése szerint a hagyományosan republikánus Georgia választási eredménye a tagállam demográfiai összetételének jelentős megváltozásával magyarázható. Megnövekedett ugyanis az afroamerikai, a spanyolajkú és az ázsiai gyökerű választók lélekszáma.

A választási részeredményekről szóló jelentésekkel szinte egy időben jelentette be Joe Biden csapata, hogy mind Biden, mind alelnökjelöltje, Kamala Harris a jövő héttől rendszeresen megkapja a napi hírszerzési jelentéseket.

Narratívák harca Amerikában

Miközben perek tucatjait nyújtja be a Trump-kampánystáb, addig a New York Times azt állítja, hogy a „2020-as voksolás volt Amerika történetének legbiztonságosabb választása.”