„Szembenézünk a cionista bűnözőkkel” – még nácibb lesz a Proud Boys

A fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali szervezet, amelynek Trump egy alkalommal azt üzente „álljanak félre”, most úgy tűnik, nem eléggé náci, legalábbis egyik vezetője, Kyle Chapman szerint.

Chapman, a Proud Boys „taktikai védelmi karjának” megalapítója, az utcai erőszak egyik promotálója, a Telegram nevű titkosított chatalkalmazás üzenetében azt állította, hogy „puccsot” szervezett a Proud Boys jelenlegi vezetője, a fekete bőrű Enrique Tarrio ellen – számol be a The Times of Israel.

„Szembenézünk a cionista bűnözőkkel, akik civilizációnk elpusztítására törekszenek” – írta Chapman, hozzátéve, „elismerjük, hogy a Nyugatot egyedül a Fehér Faj építette, és egyetlen más fajnak sem tartozunk semmivel”.

Chapman azt is írta, hogy átnevezte a csoportot Proud Goys-ra, a nem zsidókra vonatkozó zsidó kifejezésre utalva, amelyet a neonácik megpróbálnak az antiszemitizmusuk eszköztárába illeszteni és annak megjelenítésére használni.

Chapman mindezt azzal egy időben jelentette be, hogy a „Büszke Fiúk” más jobboldali csoportokkal együtt Trumpot támogató tiltakozó gyűlésre készülnek Washingtonban, ahol annak is hangot kívánnak adni, hogy szerintük széles körű választási csalással vették el az elnöktől a hatalmat.

Az egyelőre nem világos, hogy a csoport miként fogadta Chapman felhívását.

Trump visszakozott, már nem áll ki a rasszista „büszke fiúk” mellett

Most már a bűnüldöző szervek felelősségét hangsúlyozta, de arra nem válaszolt, miért fogadja el az őt imádó szélsőjobbos szervezetek támogatását.

A Proud Boyst 2016-ban Gavin McInnes, szélsőjobboldali provokátor alapította, aki a Vice médiatársaság társalapítója is volt. A csoport „nyugati sovinisztaként” határozta meg magát, de eddig ragaszkodott ahhoz, hogy a „nyugati civilizáció” előnyben részesítése ne rasszista vagy antiszemita nézetekre épüljön.

„Elítélem az antiszemitizmust. Elítélem a rasszizmust. Elítélem a fasizmust ”- mondta Tarrio a Washington Times szerint. „És elítélem a kommunizmust és minden más olyan -izmust, amely fajokkal, vallással, kultúrával, bőrszínnel szemben előítéletes.”

A Proud Boys bizonyítottan kötődik fehér szélsőséges csoportokhoz. McInnes videókat tett közzé egy 2017-es izraeli útról, amelyekben antiszemita kijelentéseket tett. A 2017-ben a virginiai Charlottesville-ben halálos tragédiával végződő fehér szélsőséges gyűlés szervezője is a Proud Boys egykori tagja volt.

A tagok arról ismertek, hogy arany-fekete színű Fred Perry pólókat viselnek, amelyek gyártását a ruhagyártó a csoport miatt le is állította, tagjai számos alkalommal keveredtek utcai verekedésbe baloldali tüntetőkkel.

Mint arról már írtunk, a szeptemberi első elnöki vitán arra a kérdésre, hogy elítéli-e az őt támogató radikális jobboldali csoportokat, például a Proud Boyst, Trump válaszul egy erősen kétértelmű megfogalmazást használt:

„Proud Boys, stand back and stand by”, azaz maradjatok veszteg, álljatok le, de a „stand by” félreérthetetlenül azt jelenti, hogy maradjatok készenlétben.

A csoport a felhívást bíztatásnak értelmezte, félelmeket keltve, hogy Trump szavai nyugtalanságra ösztönzik majd a választások napján a szélsőjobboldali csoportokat.

Ez nem történt meg, de a Proud Boys és más jobboldali csoportok mozgósításra készülnek Trump választási csalással kapcsolatos állításainak támogatására. Szombaton a tüntetők várhatóan összegyűlnek majd Washingtonban egy olyan eseményen, amelyet „Milliós MAGA Menetnek” hívnak. A gyűlést Scott Presler, Trump-párti aktivista vezeti, aki kapcsolatban áll az ACT for America iszlámellenes csoporttal.

Chapman egyébként bejegyzésében azt írta, leváltotta Tarriót, a csoport pedig

most a „fehér népirtás kérdéseire, a multikulturalizmus kudarcaira és a fehér férfiak és nők azon jogára összpontosít, hogy saját országuk legyen, ahol a fehér érdekek törvénybe vannak iktatva.”

A „fehér népírtás” a fehér szélsőségesek által gyakran idézett rasszista mítosz, mely szerint a nem-fehérbőrűek bevándorlása és a fajok közti vegyesházasság a fehér emberek elpusztítására szőtt összeesküvés.

A zsidó demokraták párhuzamot vonnak a német fasizmus és a Trump-éra között

Az antiszemitizmus ellen fellépő csoportok azonban minden esetben felszólalnak, amikor a Trump-kormányzatot a nácikhoz hasonlítják.