Az orosz vakcina még annál is jobb — jövő héten mi is megkaphatjuk

Pár nappal rá, hogy egy nyugati cég bejelentette, 90 százalék fölötti hatékonyságú a koronavírus elleni védőoltásuk, az oroszok is jelentkeztek egy állítólag 92 százalékossal — írja a Szabad Európa. Másfél héten belül Magyarországra is megérkezik az oltóanyagminta – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerda este az M1 aktuális csatornán.

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás 92 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a folyamatban lévő tesztek szerint, jelentették be az orosz hatóságok. Oroszország próbálja tartani a lépést a nyugati gyógyszergyárakkal az első hatékony koronavírus-vakcináért folyó versenyben.

Ez a második olyan vakcina, amelynek közölték az embereken végzett tesztekből származó korai eredményeit. Világszerte gőzerővel dolgoznak rajta a tudósok, hogy kifejlesszenek egy védőoltást az 1,2 millió emberéletet követelő járvány ellen.

Oroszország augusztusban engedélyezte az oltószer használatát, elsőként a világon, bár a klinikai tesztek csap szeptemberben indultak meg. A vakcina kifejlesztését támogató orosz állami vagyonkezelő alap úgy nyilatkozott, hogy eddig 16 ezer ember vett részt a klinikai tesztekben.

Az orosz oltóanyag harmadik vizsgálati fázisában összesen 40 ezer önkéntes fogja megkapni a szert, illetve a negyedük egy placebo oltást.

Az orosz hatóságok azt állítják, hogy 92 százalékkal alacsonyabb a betegség elkapásának az esélye azoknál, akik megkapták a Szputnyik V-t. Ez jóval meghaladja azt az 50 százalékos küszöböt, amit az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság megszabott a koronavírus elleni oltószerek számára.

Trump, Biden és Netanjahu is üdvözölte a 90 százalékos vakcinát

Kilencven százalékban hatásos lehet a Pfizer és a Biontech kísérleti oltóanyaga. Heteken belül megkaphatja az engedélyt, de a tömeges beadásra még hónapokat kell várni.

Hamarosan mi is megkapjuk

Másfél héten belül érkezik Magyarországra a koronavírus elleni orosz oltóanyagminta – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerda este az M1 aktuális csatornán.

Szijjártó Péter kifejtette: a Szputnyik nevű vakcina most kapta meg félidős jelentését, amely szerint 92 százalékos a hatékonysága. Kiemelte: ez Magyarország számára jó hír, mert a magyar kormány ennek beszerzéséről előrehaladott tárgyalásokat folytat.

Másfél héten belül érkezik a minta, amelyet laboratóriumi vizsgálatnak vethetnek alá.

Decemberben kismennyiségű szállítmány érkezik a klinikai tesztek elvégzéséhez. Január második felében pedig elkezdődhetnek a nagymennyiségű szállítások – mondta.

Szerdán megállapodtak Oroszországgal, hogy a magyarországi engedélyezéshez szükséges dokumentációt az orosz fél legkésőbb csütörtök estig összeállítja és eljuttatja Budapestre.

A miniszter azt is elmondta, hogy még szerdán megszülethet az a szabályozás, amelynek értelmében ki lehet majd adni egy „vészhelyzeti”, ideiglenesen 6 hónapra szóló importengedélyt.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy pénteken az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel egyeztet. A tanácskozáson részt vesz az a magyarországi vállalat is, amely jelenleg más vírusok, köztük influenza elleni oltóanyagot gyárt.

Azt már tudni, hogy ez a vállalat megfelel az úgynevezett második fokozatú biztonsági szintnek. Azt viszont még vizsgálják, hogy át tud-e állni ennek az oltóanyagnak a gyártására. Erre jövő hét közepén, végén lehet meg a válasz – mondta.

A miniszter kiemelte: ha egy országnak saját oltóanyag-gyártási kapacitása van, akkor nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe. Hangsúlyozta ugyanakkor: a magyar kormány továbbra is arra törekszik, hogy minél több forrásból, minél több és minél jobb oltóanyagot szerezzen be, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a magyar emberek.

Szijjártó Péter – aki már kilenc napja van karanténban koronavírus-fertőzés miatt – azt is elmondta: ahogy telik az idő, egyre nehezebben viseli a karantént. Egyre jobban hiányzik neki családja.

Az elmúlt másfél napban viszont már úgy érezte, enyhültek a tünetei – mondta, megjegyezve ugyanakkor, hogy korábbi fizikai állapotának visszaszerzése még eltarthat egy ideig.

Kitért arra is, hogy a karanténból is igyekszik végezni a munkáját: például internetes kapcsolaton keresztül és telefonon is folyamatosan egyeztet. Reméli, hogy jövő héten már a munkahelyén dolgozhat.

Orbán: Magyarországra is jön vakcina az EU-ból december végén

A miniszterelnök bejelentette: éjféltől kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken is. A korlátozások most egy hónapra szólnak.