John Podhoretz: nem a republikánusok veszítették el a bizalmat

John Podhoretz, a neves Izrael-barát, zsidó politikai kommentátor, Reagan és az idősebb Bush elnök beszédírója (az ismert neokonzervatív gondolkodó, Norman Podhoretz fia) az általa szerkesztett tekintélyes Commentary magazinban Trumpot Jimmy Carter óta a leginkább elutasított elnöknek nevezi.

Joe Biden több mint 80 millió szavazatot szedett össze, közel 20%-kal többet, mint Obama rekordja 2008-ban. Hillary Clinton 66 milliót kapott 2016-ban. És ez úgy sikerült Bidennek, hogy a legenerváltabb és -ötlettelenebb kampányt folytatta az újkori történelemben. És mivel a szenátust nem sikerült meghódítani, aligha sikerül bármilyen balos politikát végigvinnie. (A szenátusbéli republikánus többség egyébként a legerősebb bizonyíték azok ellen, akik szerint rendszerszintű csalás történt a választáson – a szerk.)

Biden nem lelkesít, semmit nem képvisel – állítja a konzervatív kommentátor.

Csak pusztán az a tény, hogy nem ő Donald Trump, elegendő volt több mint 80 millió szavazatra. Egy olyan 2018-as szavazás után, ami kékre festette a képviselőházat 66 millió szavazattal, ami 9 millió szavazattal haladta meg a republikánusokéit.

Reagant és George W. Busht is szívből utálták, milliók tüntettek ellenük. De nem gerjesztettek olyan mozgalmat maguk ellen, ami elűzte volna őket a hivatalukból. Trump négy év alatt 50 elektort veszített a képviselőházon kívül — emlékeztet Podhoretz.

A szenátusban szinte minden republikánus megőrizte a helyét, a legvitatottabb figurák is. Az, hogy ez megtörténhetett, azt jelzi, hogy nem a republikánusok veszítették el a bizalmat. A demokraták sikerének egyetlen hajtóereje volt: maga Trump – vonja le a következtetést az ismert konzervatív elemző-publicista.

Trumpék továbbra is csalásról beszélnek, a Fox News elkapcsolt

Trump szóvivője jogi eljárás lefolytatását ígérte és kijelentette, hogy az elnökségért folytatott harc csak most kezdődik.