A magyar és az izraeli kormányfő is gratulált Bidennek

Közben a palesztin hatóság egyik tisztviselője szerint Mahmud Abbász azt követelné Joe Bidentől, hogy helyezze vissza az amerikai nagykövetséget Tel-Avivba és vonja vissza Jeruzsálem elismerését.

Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.

 „Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához” – írta Orbán Viktor.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök is gratulált Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez vasárnap reggel.

Netanjahu Twitter-bejegyzésben gratulált Bidennek és Kamala Harris alelnökjelöltnek, Bident pedig a keresztnevén szólította meg.

„Joe, közel 40 éve hosszú és meleg személyes kapcsolatunk van, és Izrael nagy barátjaként ismerlek. Várom, hogy mindkettőtökkel együtt dolgozhassak az USA és Izrael közötti különleges szövetség további megerősítésében”

– írta a kormányfő.

Következő üzenetében a miniszterelnök köszönetet mondott Donald Trump hivatalban lévő, republikánus párti elnöknek. „Köszönet a barátságért, amelyet Izrael államának és személyesen felém mutattál, Jeruzsálem és a Golán-fennsík elismeréséért, az Iránnal szembeni kiállásért, a történelmi békeszerződésekért és az amerikai-izraeli szövetség példátlan magasságokba emeléséért” – írta Trumpnak.

Mindeközben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kifejezte reményét, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök erősíteni fogja a palesztinok és Washington közötti kapcsolatokat, amelyek Donald Trump elnöksége alatt összeomlottak.

Bidennek és Kamala Harrisnek gratuláló vasárnapi nyilatkozatában Abbász a palesztin-amerikai kapcsolatok megerősítését kérte, hogy előmozdítsák a békét, a stabilitást és a biztonságot a Közel-Keleten, s hogy biztosítsák a palesztin emberek méltóságát, szabadságát, függetlenségét és az igazságosságot számukra.

Az Israel Hayomnak nyilatkozó palesztin tisztviselő elmondta: Mahmud Abbász üzenetet küldött Bidennek, hogy hajlandó onnan folytatni az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, ahol 2016-ban Obama távozásakor abbahagyták – számolt be a Hamodia izraeli napilap.

Biden a kampány során kijelentette, hogy egyenlőbb bánásmódban kívánja részesíteni a feleket az izraeli-palesztin konfliktusban, mint Donald Trump.

Nabil Shaat a palesztin hatóság vezetőjének tanácsadója korábban elmondta, hogy követelni fogják a Washingtoni palesztin diplomáciai missziót újranyitását, a palesztin segélyek visszaállítását, valamint a palesztin menekültek és leszármazottaikat segíti ENSZ szervezet UNRWA támogatásának folytatását.

Kamala Harris: visszaállítjuk a palesztinoknak nyújtott segélyeket

„Ellenezni fogjuk az annektálást és a településbővítést is” – jelentette ki a demokraták alelnökjelöltje.

Szombaton a palesztin vezetés gratulált Joe Bidennek. Hussam Zomlot a londoni palesztin nagykövet Twitteren „inspirálónak és történelminek nevezte” az amerikai elnökválasztást – írja a The Times of Israel.

„Érzem azok izgalmát, akik igazságos és tartós békét akarnak a Közel-Keleten” – írta Zomlot, aki korábban a Palesztin Felszabadítási Szervezet képviselője volt Washingtonban, míg 2018-ban be nem záratta Trump a palesztin missziót.

Trump négy éve alatt egyértelműen Izrael mellé állt a konfliktusban, a nagykövetség Jeruzsálembe helyezését követően a palesztinok megszakították a kapcsolatot az amerikaiakkal.

Több jobboldali izraeli képviselő arra szólította fel Netanjahut, hogy használja ki Trump utolsó hónapjait és kezdje meg a szuverenitás kiterjesztésének a folyamatát. Biden ugyanis már többször kifejtette, hogy nem támogatja a zsidó települések Izraelhez csatolását.

Az izraeli vezetés és egy Biden-kormány legnagyobb összetűzése az Iráni-atomalku felélesztése lehet.

Joe Biden a világ élére állna

A demokrata elnökjelölt egyesítené a világ demokráciáit, ezeknek az élén szállna szembe „a populistákkal, nacionalistákkal, demagógokkal, az autoriter hatalmakkal”. Eperjesi Ildikó elemzése

Vasárnap hajnalban Beni Ganz izraeli védelmi miniszter, Gabi Askenázi külügyminiszter és Reuven Rivlin államelnök is üdvözölte a Twitteren a megválasztott amerikai elnököt és alelnököt, miután szombat este már számos jobb- és baloldali, valamint centrista politikus is gratulált Bidennek – emlékeztet az MTI beszámolója.

Jeruzsálemben az iráni nukleáris fegyverkezés miatt aggodalommal tekintenek Biden várható elnökségére a Jediót Ahronót című újság hírportáljának értesülése szerint. Joe Biden ugyanis korábban kijelentette, hogy ha Irán visszatér a korábban, még Barack Obama elnök vezényletével megkötött nukleáris megállapodás teljes betartásához, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik ahhoz, és ezzel gyakorlatilag feloldja a szankciókat.

Biden ígérete szerint kormánya csak ezután tárgyal Iránnal, és tervez együttműködést az Egyesült Államok szövetségeseivel, hogy megállapodjanak további „megerősítő és kiterjesztő” záradékokban. Donald Trump Netanjahu segédletével felmondta az Obama által megkötött iráni nukleáris megállapodást, és szankciókat vezetett be Teherán ellen.

A jelenlegi izraeli vezetés ennek a politikának a folytatását szeretné.

Egyelőre nem világos, hogy szándékában áll-e majd Bidennek új utat indítani az izraeli-palesztin párbeszédben, de a palesztinok már bejelentették, hogy készek a tárgyalásra a Biden vezette Washingtonnal.

Biden teljes szívvel hisz a kétállami megoldásban, egy olyan palesztin állam létrehozásában, amely békében és biztonságban élne Izrael mellett. Úgy véli, hogy meg kell őrizni ezt a megoldást, amely az amerikai politikát az izraeli-arab konfliktus kérdésében évtizedek óta irányította.

Mégis könnyen meglehet, hogy az új elnök távol fog maradni az izraeli-palesztin viszálytól, egyrészt mert Mahmúd Abbász vezetése a végéhez közeledik, és még nem dőlt el a harc utódlásáért, másrészt mert Netanjahu és Abbász olyan fokon bizalmatlan egymás iránt, hogy reménytelennek tűnik bármiféle tárgyalás.

Bidenhez közeli emberekkel folytatott megbeszélések a ynet számára azt jelezték, hogy az új amerikai elnök fel fogja szólítani Izraelt, hogy ne bővítse a ciszjordániai településeket, és ne beszéljen többé az annektálásról.

Emellett arra fogja kérni a palesztinokat, hogy tartózkodjanak az olyan negatív intézkedésektől, amelyek a nemzetközi diplomáciában megpróbálják aláásni Izrael legitimitását, és hagyjanak fel a terroristák családjainak nyújtott kifizetésekkel és az uszítással.

Izraelben úgy tudják, hogy Joe Biden nem szándékozik visszaköltöztetni Tel-Avivba az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét, amelyet Washington Donald Trump idején, 2018 májusában Jeruzsálembe költöztetett.

A kutya ugat, a karaván halad

Az izraelieknek azért kell imádkozniuk, hogy az amerikai választások eredménye Izrael, illetve az Egyesült Államok és a zsidó állam közötti kapcsolat megerősödéséhez vezessen. Nagy Gabriella elemzése.