Joe Biden stábja kivezettetné Trumpot a Fehér Házból

Donald Trump a szavazatszámlálás teljes átláthatóságát követelte és folytatódó jogi csatározásokat helyezett kilátásba. Közben Joe Biden szóvivője azzal fenyegette meg Donald Trumpot, hogy ha nem fogja elismerni a vereséget, akkor kivezettetik a Fehér Házból.

Az elnök közleményében úgy fogalmazott: „hisszük, hogy az amerikai nép megérdemli a szavazatszámlálás és a szavazatok igazolási folyamatának teljes átláthatóságát, és ez immár nem egyetlen választásról szól. Ez az egész választási folyamatunkról szól”.

Donald Trump emlékeztetett arra: ő és a Republikánus Párt már korábban is azt az álláspontot képviselte, hogy valamennyi jogszerűen beérkezett szavazatot meg kell számolni és valamennyi jogszerűtlen (érvénytelen) szavazatot ki kell hagyni a számolásból.

„Ennek ellenére a demokraták részéről minden alkalommal ezzel az alapvető elvvel szembeni ellenállással találkoztam” – írta.

Trump azt ígérte, hogy minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy „az amerikai népnek bizalma lehessen a kormányunkban”.

„Soha nem adom fel a küzdelmet értetek és a nemzetért” – zárta a közleményt az Egyesült Államok 45. elnöke.

Donald Trump amerikai elnök távozik a sajtóértekezlete után. A demokraták kivezettetnék a Fehér Házból. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Még a Fehér Ház közleményének kiadása előtt Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje a Twitteren bírálta Trumpot.

Mint írta: az elnöknek joga van a szavazatok újraszámlálását kérni és felszólalni a feltételezett szabálytalanságok ellen, ha megvan rá a bizonyítéka, de „nincs igaza akkor, amikor azt mondja, hogy a választást elcsalták és ellopták”.

Georgiában — még a Fehér Ház közleményének kiadása előtt — bejelentették az illetékesek, hogy a szoros verseny miatt újraszámlálják a voksokat.

Brad Raffensperger georgiai államtitkár közölte: a Donald Trump és Joe Biden demokrata párti elnökjelöltre leadott szavazatok közötti különbség túl csekély, ezért mindenképpen újraszámlálás lesz. „A tét nagy” — tette hozzá.

A hagyományosan republikánusokra szavazó délkeleti Georgiában a levélszavazatok számlálásakor megváltozott a helyzet, és Biden 1500 szavazatos előnyre tett szert.

Közben Joe Biden szóvivője, Andrew Bates azzal fenyegette meg Donald Trumpot, hogy amennyiben nem fogja elismerni a vereséget, akkor kivezettetik a Fehér Házból.

„Az amerikai hatóságok teljes mértékben képesek rá, hogy kitoloncolják a betolakodókat a Fehér Házból” — jelentette ki a szóvivő.

A Biden-kampánystáb bejelentette, hogy pénteken, az esti órákban beszédet mond Joe Biden, majd később az alelnökjelöltje, Kamala Harris is.

A demokrata házelnök már elnöknek látja Joe Bident

Nancy Pelosi szerint Biden azért nyerte el a választók bizalmát, mert képes arra, hogy összefogja az embereket.