Trump szerint győzött, de csalástól tart

Bár az amerikai elnökválasztáson még nincs egyértelműen megállapítható eredmény, az amerikai elnök már csalástól tart.

Türelmeseknek kell lennünk és így megvárnunk a választás végeredményét – jelentette ki a keddi amerikai elnökválasztást követően Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a híveinek és újságíróknak Wilmingtonban szerdára virradóra. Donald Trump elnök a Twitteren választási csalást sejtetett.

Biden úgy fogalmazott: a demokraták „jó úton haladnak a győzelem felé”. Arra kérte támogatóit, hogy őrizzék meg a győzelembe vetett hitüket.

„Győzni fogunk” – hangoztatta, hozzátéve, hogy a választások végeredménye szempontjából kulcsfontosságú Pennsylvaniában a demokraták aratnak majd győzelmet. 9 órakor a számok fölényes Trump vezetést jeleznek ebben az államban.

Joe Biden a nyugati parti államokat és a keleti partvidék északon fekvő tagállamait megnyerte, és olyan fontos államokban is győzelmet aratott az előzetes eredmények szerint, mint Arizona vagy Minnesota. A CNN és a Fox televíziók összesítése szerint a hajnali órákban – az addigi választási eredmények alapján – 238 elektor támogatására számíthatott, míg Donald Trump 213 elektort tudhatott maga mögött.

Közelebb a győzelemhez: Trump nyert a kulcsfontosságú Floridában

A képviselőházban a demokratáknak valószínűleg sikerül megőrizniük a többségüket. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök – aki szintén olyan fontos tagállamokban aratott győzelmet, mint például Florida, Texas vagy Ohio – szerda éjjel a Twitteren ismételten felvetette, hogy el akarják csalni a választásokat. Nem nevezte meg, hogy kire vagy kikre gondol, de a szövegösszefüggésből egyértelmű volt, hogy politikai vetélytársaira célzott. Hozzátette: „Nem fogjuk megengedni nekik. Szavazatokat nem lehet az urnák lezárása után leadni”.

Bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a médium kötelező figyelmeztetése után lehetett megtekinteni.

Később az elnök egy másik mikroblog-bejegyzést is közzétett, amelyben úgy fogalmazott: „nagyot győztünk”, de a Twitter ezt is vitatható szövegnek jelölte meg.

No Title

We are up BIG, but they are trying to STEAL the Election. We will never let them do it. Votes cannot be cast after the Polls are closed!

Az amerikai társadalom megosztottsága miatt akár erőszakot is szülhet Joe Biden vagy Donald Trump győzelme – mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A szakértő szerint soha ilyen megosztott nem volt még az amerikai társadalom:

a demokraták úgy állítják be a helyzetet, hogy ha Trump győz, akkor vége a demokráciának, míg a republikánusok Biden győzelme esetén egyfajta szocializmus megteremtését emlegetik.

Ugyanakkor az amerikai társadalom nemcsak így, hanem különböző értékek mentén is széthasadt, másképpen látják a történelmet és az „amerikai álmot”. Korábban is voltak ellentétek, de egyfajta „nemzeti minimumban” azért sikerült megegyezni – tette hozzá.

Most viszont annyira kiélezett a két tábor viszonya, hogy

akár erőszakhoz is vezethet az egyik vagy a másik jelölt győzelme

— emelte ki.

Magyarics Tamás szerint a mostani helyzet egy kicsit hasonlít az 1960-as évek végéhez, amikor az amerikai társadalom radikalizálódott, és Nixon úgy tudott győzni, hogy rendet és nyugalmat ígért. Donald Trump is hasonló szlogenekkel kampányolt most – tette hozzá.