Kurz: Ez a civilizáció és a barbárság küzdelme

A civilizáció és a barbárság küzdelmének vagyunk szemtanúi – hangsúlyozta a bécsi terrortámadásra reagáló beszédében Sebastian Kurz osztrák kancellár. Az Európai Unió mellett Izrael, sőt, Törökország is elítélte a hétfő esti iszlamista merényletet.

Kurz óva intett a társadalmi szakadástól. A kancellár „iszlamista terrornak” minősítette a történteket, megígérte, hogy „levadásszák” a tetteseket, de hangsúlyozta: a történtek nem a keresztények és a muszlimok vagy Ausztria és a migránsok összeütközéséről szólnak. Sokkal inkább azok között zajlik küzdelem, akik hisznek a békében és akik háborút akarnak – vélekedett.

Megjegyezte: a vallás és a származás nem indokolhatja a gyűlöletet. „Sohasem felejtjük el a tegnap este áldozatait, és közösen megvédjük alapértékeinket” – szögezte le a kancellár, aki tegnap éjszakai tweetjében is „visszataszító terrortámadásról” beszélt és hangsúlyozta, hogy az egész ország az áldozatokkal és hozzátartozóikkal érez együtt.

Kurz röviden szót ejtett arról is, ki az iszlamista támadás négy ártatlan áldozata: egy idősebb úr, egy idősebb hölgy, egy fiatal járókelő és egy pincérnő. „Gyűlöletből fakadó támadás volt az alapértékeink, az életstílusunk, a demokráciánk ellen, ahol minden embert egyenlő jogok és méltóság illet meg” – hangsúlyozta a kancellár.

„Nem hagyjuk, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket” – mondta. „Nem engedünk teret ennek a gyűlöletnek. Ha olyan szerencsések vagyunk is, hogy egy alapvetően biztonságos országban élünk, tudnunk kell, hogy a világ sajnos nem biztonságos” – mondta.

Mint megírtuk, Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. Az információt a belügyminiszter is megerősítette. A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Hétfő este egy vagy több szélsőséges merénylő lövöldözni kezdett a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén. A merényletben eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek. Egy támadót lelőttek a kiérkező rendőrök.

A hírszerzés ismerhette a bécsi merénylet egyik iszlamista elkövetőjét

Az elkövető állítőlag a húszéves Kurtin S., aki albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak.

Az Európai Unió tagállami és intézményi vezetői mellett Izrael is élesen elítélte a bécsi iszlamista merényletet.  „Gabi Ashkenazi külügyminiszter őszinte részvétét fejezi ki az áldozatok családjainak, és teljes gyógyulást kíván minden sérültnek” — írja közleményében az izraeli magyar nagykövetség.

A bécsi terrorcselekményt egyébként Törökország is határozottan elítélte, mondván, „szolidáris” az osztrák néppel, és maga is folytatja kampányát a terror ellen – számol be az Al-Arabiya híroldal.

Szomorúan hallottuk a hírt, miszerint halottak és sebesültek vannak a Bécsben történt terrortámadás következtében” – áll a külügyminisztérium közleményében. „Olyan országként, amely évtizedek óta küzd a terrorizmus minden formája ellen, Törökország szolidáris az osztrák néppel.”

A hivatalos adatok szerint 116 ezer török állampolgárral Ausztria rendelkezik Németország és Szerbia után Európa harmadik legnagyobb török diaszpórájával. A közép-európai ország török közösséget gyakran éri kritika Ausztria szélsőjobboldali Szabadságpártja (FPÖ) részéről, feszültségeket keltve Ankarával.

Konkrét veszélynek nevezte az illegális bevándorlást, és kötelességnek nevezte az országhatárok védelmét Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt politikusa kedden, a bécsi merénylet másnapján.

A nyitott kikötők politikáját gyakorló római kormány vezető politikusa „a társadalmunkat gyűlölő bestiáknak” nevezte a nizzai és bécsi merényletek elkövetőit. Luigi Di Maio közösségi oldalán kijelentette: az illegális bevándorlás konkrét veszélyt jelent, ezért „realistának kell lennünk (..) a határok védelme minden állam kötelessége, valamint joga is”.

Az olasz diplomácia vezetője szerint az Európai Uniónak emelnie kell a biztonsági fokozatot, és szigorítania kell az európai mecsetek ellenőrzését a mérsékelt muzulmán közösségek együttműködésével.

Közben Csehország szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a cseh-osztrák határátkelőkön, és megszigorította az országban lévő zsidó imahelyek és emlékhelyek védelmét. Ezt a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a bel- és  külügyminisztériumra hivatkozva jelentette.

„Szükségesnek tartjuk ezeket az intézkedéseket, mert a bécsi merénylet valószínű elkövetői közül néhányan még szabadlábon vannak” – indokolta az intézkedések bevezetését Tomás Petrícek külügyminiszter a televízióban. A miniszter szerint a bécsi áldozatok között cseh állampolgárok nincsenek.

Iszlamista támadás volt a bécsi merénylet, legalább egy elkövető még szökésben van

Négy ártatlan halálos áldozata van a támadásnak. A rendőrség több házkutatást tartott és többeket letartóztatott kedd reggel Bécs belvárosában.