A hírszerzés ismerhette a bécsi merénylet egyik iszlamista elkövetőjét

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. Az információt a belügyminiszter is megerősítette.

A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Ugyanakkor a Krone c. bulvárlap egy kb. 30 éves menekült elkövetőről ír. A lap szerint az AK 47-es kalasnyikovval és késsel felfegyverzett férfi az ámokfutás előtt nem sokkal hűségesküt tett az Iszlám Állam új vezetőjének, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi-nak.

Mint arról beszámoltunk, három ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök kilenc perccel az első segélyhívások után lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt. A hatóságok eddig 15 házkutatást tartottak és több embert őrizetbe vettek.

A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, de még nem tudni, ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket.

Iszlamista támadás volt a bécsi merénylet, legalább egy elkövető még szökésben van

Négy ártatlan halálos áldozata van a támadásnak. A rendőrség több házkutatást tartott és többeket letartóztatott kedd reggel Bécs belvárosában.