Iszlamista támadás volt a bécsi merénylet, legalább egy elkövető még szökésben van

Három ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A belváros ismét elérhető a közösségi közlekedési eszközökkel.

A hatóságok továbbra is azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost. A belügyminiszter bejelentette, hogy több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” – jelentette ki Karl Nehammer. Elmondta, hogy a lelőtt merénylőn nem robbanóöv volt, hanem csak az utánzata.

Mint mondta, a terrortámadás „teljességgel alkalmatlan” próbálkozás volt az osztrák „demokratikus társadalom” megrengetésére.

A rendőrség több házkutatást tartott és többeket letartóztatott kedd reggel Bécs belvárosában „az (egyik) elkövető környezetében” – közölte a belügyminisztérium az APA hírügynökséggel.

A terrormerénylet során megsebesült rendőr állapota súlyos, de stabil – közölte Christoph Mierau, a Bécsi Egészségügyi Szövetség szóvivője. A sérült rendőrt egy bécsi kórház intenzív osztályán ápolják. A bécsi kórházakban 17 sebesültet ápolnak, közülük legkevesebb hat ember állapota súlyos.

A merényletben eddigi jelentések szerint négy járókelő és egy merénylő veszítette életét.

Nehammer éjszaka még arról számolt be, hogy két halottról lehetett tudni, akik közül az egyik egy támadó, a másik egy járókelő, illetve többen súlyosan megsebesültek. Nem sokkal ezt követően azonban Michael Ludwig, a főváros polgármestere közölte, hogy időközben életét vesztette egy második civil áldozat is.

„Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára” – fogalmazott az osztrák belügyminiszter.

Rendőrök egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A híradásokban kiemelték, hogy most éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

Mint megírtuk, a támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában.

Az ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Orbán: „az önök kihívása a mi kihívásunk is”

„Megrendülve és földúlva állunk itt most, amikor megkaptuk a híreket arról, hogy terrortámadás érte az önök országát és Bécs városát” – idézte Orbán Viktor Sebastian Kurz osztrák kancellárhoz intézett videóüzenetét a telex. „Ahogy itt Budapesten mondják, mi sógorok vagyunk. Az önökkel szembeni támadás a velünk szembeni támadás, az önök fájdalma a mi fájdalmunk, az önök kihívása a mi kihívásunk is. Teljes mellszélességgel állunk Ausztria polgárai mellett.”

Orbán azt mondta, imádkozik az áldozatokért, a családtagoknak sok lelki erőt kíván. Ezután továbbra is az osztrák kancellárhoz szólva tegezésre vált: „Legyetek biztosak abban, kedves Sebastian, hogy mi mellettetek állunk, és mindent megteszünk, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket, hogy kézre kerítsétek az elkövetőket.” (telex.hu)

„Az iszlamista terror közös ellenségünk. A gyilkosok és felbujtóik elleni küzdelem közös harcunk” – hangsúlyozta üzenetében Angela Merkel. A német kancellár részvétét fejezte ki az áldozatoknak és szolidaritását az osztrákoknak,

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel „az élet és az emberi értékek elleni gyáva támadásnak” nevezte a bécsi lövöldözést. Hasonlóképpen elítélte a támadást és részvétét fejezte ki az áldozatoknak Ursula von der Leyen bizottsági elnök és az EP elnöke, David Sassoli. Sebastian Kurz osztrák kancellár „visszataszító terrortámadásról” beszélt és hangsúlyozta, hogy az egész ország az áldozatokkal és hozzátartozóikkal érez együtt.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében azt írta: Franciaország után most egy baráti országot ért támadás.

„Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kikkel van dolguk. Semmiben nem fogunk engedni.”

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében.

Köves Slomó: Ezek nagyon aggasztó hírek

„Aggódva és fájdalommal figyeljük, hogy mi történik ott. Még nem derült ki egyértelműen, hogy pontosan mi volt a támadás célja, de az biztos, hogy a zsinagóga közelében volt a támadás. Ezek nagyon aggasztó hírek. Reméljük, hogy nem lesznek további áldozatok és hogy kontroll alá kerül a helyzet. Imádkozunk a sebesültekért és reméljük, hogy több áldozata nem lesz a történteknek” – mondta a 168 órának az EMIH vezető rabbija.

„Sajnos Ausztriában nem ismeretlen a fundamentalista iszlám általi erőszak. Ugyanennél a zsinagógánál volt antiszemita terrortámadás. Az utóbbi években pedig meggyarapodtak az antiszemita gyűlöletcselekmények. Csak 2019-ben 550 antiszemita gyűlölet cselekmény volt Ausztriában” – tette hozzá, megjegyezve, Magyarországon ez a szám 35.

Áder János úgy fogalmazott: „megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek.”

„Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket” – írta. A tragikus esemény megerősíti azt az elköteleződést, hogy az Európai Unió minden országának együtt kell működnie a terrorizmus visszaszorításáért – hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki reméli, hogy hamarosan helyreállhat a nyugalom Bécsben, ahol „elvetemült támadás” érte a polgári lakosságot.

„Elképesztő terrorhullám tört Európára, itt lenne az ideje ébresztőt fújni, valamint annak, hogy a kontinens összefogjon a terrorral szemben”

– közölte az előző esti bécsi merényletre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd hajnalban.

„Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, amelyben szolidaritásáról biztosította Ausztriát.

„Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz” – hangsúlyozta a jelenleg Kambodzsában tartózkodó külügyminiszter.

Terror Bécsben: Hat helyszínen lövöldöztek, köztük egy zsinagógánál

Nagyszabású rendőri akció folyik az osztrák főváros belvárosában, ahol a Seitenstettengasse-n található zsinagógát érte támadás. Szemtanúk lövöldözésről számoltak be a Schwedenplatz környékén.