Terror Bécsben: Hat helyszínen lövöldöztek, köztük egy zsinagógánál

Nagyszabású rendőri akció folyik az osztrák főváros belvárosában, ahol hat helyszínen tört ki lövöldözés, elsőként a Seitenstettengasse-n található zsinagógánál. A rendőrség megerősítette: a lövöldözésnek legalább két halálos áldozata van, egyikük az egyik elkövető.

A zsinagóga közelében támadó fegyveres állítólag robbanómellényt viselt, őt a rendőrök a helyszínen lelőtték. A tűzharcban egy rendőr is megsebesült. A rendőrség további tetteseket vett üldözőbe. A News.at szerint egy további elkövető őrizetben van, ezt az osztrák BM megerősítette.

Szemtanúk egy automata fegyverrel vadul lövöldöző férfit láttak az utcában végigfutni, aki aztán a Schwedenplatz felé vette az irányt. Állítólag egy rendőrt lövés ért, akinek az állapota életveszélyes. A bécsi rendőrség este fél 11-kor megerősítette, hogy hat különböző helyszínen puskával felfegyverzett elkövetők követtek el támadásokat.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak késő este terrortámadásról beszélt, és azt nyilatkozta, hogy a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek.

Mint mondta, több elkövető lehet, ezért felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan.

Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább tizenöten megsebesültek a lövöldözésben, őket több kórházba szállították, hét ember állapota súlyos. A bécsi mentőszolgálat szóvivője azt állította, hogy több halott és sebesült van.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. Az ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel „az élet és az emberi értékek elleni gyáva támadásnak” nevezte a bécsi lövöldözést. Hasonlóképpen elítélte a támadást és részvétét fejezte ki az áldozatoknak Ursula von der Leyen bizottsági elnök és az EP elnöke, David Sassoli. Sebastian Kurz osztrák kancellár „visszataszító terrortámadásról” beszélt és hangsúlyozta, hogy az egész ország az áldozatokkal és hozzátartozóikkal érez együtt.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében azt írta: Franciaország után most egy baráti országot ért támadás.

„Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kikkel van dolguk. Semmiben nem fogunk engedni.”

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó hitközség elnöke szerint zsidó intézményt nem értek lövések. Azt nem tudja, hogy mi a támadás célpontja. A rendőrség minden belvárosi lakost felszólított, hogy ne tartózkodjon köztereken. A zsidó közösség belső biztonsági szervezete is minden zsidó lakost arra kér, hogy ne hagyják el a lakásaikat.

Hananya Naftali on Twitter: „#BREAKING: Active shooting near synagogue in Vienna, Austria. Casualties reported.Please pray! pic.twitter.com/UVBMSuxcD0 / Twitter”

BREAKING: Active shooting near synagogue in Vienna, Austria. Casualties reported.Please pray! pic.twitter.com/UVBMSuxcD0

Címlapfotónkon az egyik elkövető, valószínűleg kalasnyikovval a kezében.