A Mazsihisz a bécsi merénylet után megerősíttette a zsidó intézmények védelmét

Aggodalommal és mély fájdalommal figyeljük a tegnap esti bécsi terrortámadásról érkező híreket. Bár a gyilkos akciósorozat részben a zsidó negyedre koncentrálódott, jelen tudásunk szerint nem az ott lévő zsidó intézmények voltak a fő célpontok – írja közleményében a Mazsihisz.

„A barbár akció kitervelői és végrehajtói mindannyiunk közös értékei ellen intéztek támadást. Függetlenül attól, hogy a kontinens mely országában élünk a zsidó-keresztény Európa vívmányai összekötnek bennünket.

Számunkra ezért egyaránt fájdalmas a nizzai keresztény templomban, vagy a bécsi zsidó negyedben történt gyilkos ámokfutás.

Mélyen együttérzünk az áldozatok családjaival és imádkozunk a sérültek mielőbbi teljes felépüléséért” – olvasható a Mazsihisz közleményében.

„Ezekben a vészterhes időkben közös felelősségünk, hogy ne üljünk fel a gyilkos provokációknak, mindazonáltal demonstráljuk akkor is valljuk a szabadság és a vallási türelem európai eszményeit, amikor szélsőségesek mindezeket támadják. Ezzel együtt fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és a környezetünkre, hogy a hasonló támadásoknak esélyt se adhassunk.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az ilyenkor szokásos protokolloknak megfelelően megerősítette a COVID-19 világjárvány ellenére is nyitva lévő zsidó intézmények védelmét és felvette a kapcsolatot az illetékes hazai belügyi szervekkel és nemzetközi partnereivel.”

Iszlamista támadás volt a bécsi merénylet, legalább egy elkövető még szökésben van

Négy ártatlan halálos áldozata van a támadásnak. A rendőrség több házkutatást tartott és többeket letartóztatott kedd reggel Bécs belvárosában.